Studentenpastoraat / RE:LINK

Studentenpastoraat: RE:LINK

Zwolle is met recht studentenstad te noemen; ruim 20.000 mensen studeren in onze stad. Voor grote én kleine levensvragen van studenten is er het studentenpastoraat. Studentenpastor Martin Jans en zijn team van RE:LINK zijn er voor individuele gesprekken en organiseren tal van activiteiten. Om op gedachten gebracht te worden, te sparren, om je verhaal kwijt te kunnen. 

Meer informatie?

Bezoek de website RE:LINK
Of stuur een e-mail naar Martin Jans: m.jans@windesheim.nl of bel: 06 – 30 22 74 31
Volg RE:LINK en de studentenpastor op Instagram of Twitter

http://www.pknzwolle.nl/wp-content/uploads/2018/05/logo-ReLink-in-groen-kader.jpg

Interview Martin Jans

Martin Jans is sinds 2014 studentenpastor in Zwolle. Vanuit de Protestantse Kerk Nederland legt hij, als predikant ‘met een bijzondere opdracht’, verbinding tussen het onderwijs en de kerken. Tot die tijd was Martin predikant in Joure, waar hij nog steeds woont, met zijn vrouw en kinderen.

Je was predikant maar werd studentenpastor. Waarom?
“Ik las de vacature en was benieuwd  hoe het werk van predikant buiten de muur van een kerk zou zijn. In Joure organiseerde ik ook al veel activiteiten in samenwerking met ander organisaties in de stad, het past bij me.”

Zendingsdrang?
“Je kunt op twee manieren zending doen: mensen tot een standpunt brengen of je benadert mensen op een gelijkwaardige en oprechte manier en je kijkt wat er tijdens zo’n ontmoeting gebeurt. Dat laatst vind ik het meest waardevol.”

“Mijn parochie is nu het hoger onderwijs in Zwolle”

Wat doet een studentenpastor?
“Ik heb een eigen plek op school waar studenten mij kunnen spreken. Maar ik organiseer ook allerlei activiteiten waar we elkaar kunnen ontmoeten in en buiten Zwolle. Dat kan de kantine zijn van een hogeschool, de Grote Markt maar ook in Taizé of een klooster. En natuurlijk ben ik aanwezig bij de introductieweek aan het begin van het nieuwe studiejaar.”

Wat heb jij met jongeren?
“Ik merkte tijdens mijn werk als predikant dat ik het contact met die groep heel leuk vond. Het is een mooie levensfase en ik geniet van hun openheid en de verrassende en uitdagende vragen. Het studentenpastoraat biedt daar ruimte voor. En natuurlijk dagen de studenten mij zelf ook uit om – opnieuw – na te denken over grote levensvragen.”

Met welke vragen komen studenten bij je?
“Dat kan van alles zijn. Iemand die zijn moeder heeft verloren, daar ongelofelijk verdrietig over is, en een luisterend oor nodig heeft. Een andere student kwam eens bij me omdat hij twijfelde aan zijn ongeloof. En weer een ander vroeg onlangs: ik wil graag meer stilte in mijn leven ervaren, maar ik weet niet hoe… Studenten vragen mij van alles. Ik heb geleerd om eerder iets over mezelf te vertellen, minder op de achtergrond te blijven. Ze gebruiken mijn opvattingen om hun eigen mening te kunnen vormen.”

Hoe kijken jongeren aan tegen geloof?
“Meerderheid is of onverschillig of nieuwsgierig. Ik merk dat deze generatie weinig gereedschap heeft meegekregen om met grote levensvragen bezig te zijn. Als je in een kerk bent opgegroeid heb je geloofstaal geleerd: je kunt woorden geven aan existentiële thema’s. Je bent gewend het erover te hebben. Maar wat als je dat niet hebt, waar vind je dan bronnen van inspiratie? Daarom vind ik die ontmoeting zo essentieel. Ik had van tevoren gedacht dat ik meer online zou gaan doen, maar er gaat niets boven een gesprek van mens tot mens.”

Ervaren die studenten dat ook?
“Dat probeer ik ze aan te reiken. Dat het mooi is en zinvol is om met een ander over dingen van het leven te praten.”

Wat kan de kerk voor deze jongeren betekenen?
“Zelf zie ik de kerk als een soort trainingscentrum voor diepe en religieuze verlangens. Mijn werk als studentenpastor is wat verkennend, maar als je verdieping wilt, en dat zit ook in het christelijk dna, dan ben je bij de kerk op een goed adres. Daar bieden ze trainingsvormen aan waarbij je kunt aanhaken. Ik verwijs studenten wel eens door naar kerken, maar die drempel is best hoog.
Misschien is het een idee om met studenten op Kerkenpad te gaan in Zwolle.”

“Je hoeft het als kerk ook niet perse heel anders te gaan doen. Uiteindelijk gaat het om gemeenschapsvorming, en daar hebben ook studenten behoefte aan.Er was laatst een student die was nieuwsgierig naar wat haar oma geloofde. In het kader van haar studie had ze onderzoek gedaan en daarvoor allerlei plekken bezocht. Na afloop vroeg ik haar: wat heeft het meeste indruk gemaakt? Ze vertelde toen over een cafébezoek en hoe ze daar samen met een aantal mensen Bijbelverhalen hadden gelezen.”

Heeft de kerk nog toekomst?
“Er worden nog steeds mensen aangeraakt. Laten we niet krampachtig doen en ook niet treuren over wat er verloren is. Daar heb je als nieuweling helemaal niets aan, als je dat verleden niet deelt. Daar zit jouw vraag ook helemaal niet.
De blik op het heden houden, dat is belangrijk. Dingen zijn voortdurend in beweging en veranderen, dat is altijd zo geweest. Bovendien is kerk-zijn niet gebonden aan een gebouw of een specifieke plek. Mijn ontmoetingen met studenten zijn dat net zo goed. Ik zeg weleens: mijn parochie is het hoger onderwijs in Zwolle.”

Meer projecten

Heilige Huisjes

In 2018 start de Protestantse Gemeente Zwolle het project ‘Heilige Huisjes’. Doel van het project dat ruim een jaar in beslag neemt: kosten besparen. Zodat er in onze wijkgemeenten voldoende geld beschikbaar blijft voor pastoraat en vieringen: het hart van kerk-zijn. En er is goed nieuws: dit is gelukt!

Archief naar HCO

Werkzaamheden vrijwilligers voor Historisch Centrum Overijssel (HCO) Wat gebeurt er allemaal Sinds 2016 zijn 4 vrijwilligers bezig met het inventariseren van het archief van de Hervormde Kerk te Zwolle. Alle stukken die bij ons in het archief staan, of nog in de wijken stonden of ingeleverd zijn door gemeenteleden, worden doorgenomen. Als ze voldoen aan de…