Weiger een vijand te zijn!

Magazine

Column uit Gaandeweg, zomernummer 2024.

Ondanks de moeilijke omstandigheden en voortdurende dreiging van landonteigening, stelt de familie Nassar zich op een geweldloze en creatieve manier op. Dat doen zij in het voetspoor van Jezus met als motto ‘Wij weigeren vijanden te zijn’.

De Palestijns-christelijke familie runt ‘Tent of Nations’, een educatieve boerderij en tevens vredesproject op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. De familie heeft vrienden en sympathisanten over de hele wereld, ook in Nederland. Begin april waren de Nassars nog in Utrecht om te vertellen over hun hachelijke situatie onder bezetting en te midden van oprukkende kolonisten. Zie www.tentofnations.nl.

Vrede is vaak het woord dat klinkt, als het gaat om de kwestie Israël-Palestina. Maar de christelijke familie Nassar leert mij dat bouwen aan vrede niet zonder gerechtigheid kan. In de kerk koesteren we terecht warme gevoelens voor het joodse volk en de staat Israël die door veel Joden als veilige haven wordt ervaren. Tegelijk kunnen christenen niet om mensenrechten heen, van wie dan ook. Daarom koesteren we misschien vooral vrede.

In februari 2022 viel Rusland Oekraïne aan. Poetin probeerde Oekraïne te koloniseren. Hij had en heeft geen enkel respect voor de soevereiniteit van het land. De oorlog duurt voort. Er is sprake van onrecht. Hier koesteren we vooral gerechtigheid.

Ik zie dat we in Nederland voor Israël-Palestina vooral vrede willen, en voor Oekraïne vooral gerechtigheid. Tegelijk denk ik dat we in de eerste kwestie meer oog moeten krijgen voor gerechtigheid. En tegenover het grove onrecht door Rusland mogen we het concept ‘vrede’ niet uit het oog verliezen. Het Westen voert de wapenproductie enorm op en allerlei belangen spelen een rol. Maar hoe kunnen we, zoals de familie Nassar die voortdurend in het nauw zit, ook als West-Europeanen weigeren om een vijand te zijn?

De prachtige beeldspraak van Psalm 85:11 blijft me uitdagen en inspireren als ik het nieuws volg over de oorlog op ons eigen continent én die in het heilige land: ‘Trouw en waarheid omhelzen elkaar, recht en vrede begroeten elkaar met een kus’. Kan deze hele psalm, met al zijn verzen, ons in de kerk inspireren om standvastig te bouwen aan gerechtigheid en vrede?   

Theo Brand

Meer nieuws

PKN Zwolle

Vrede vinden in gevangenschap – hoe doe je dat?

Schuin tegenover Tuinland in Zwolle-Zuid staat een bijzonder gebouw met rode stenen: de penitentiaire inrichting (PI) Zwolle. Bijzonder aan deze gevangenis is dat er (gescheiden) zowel mannen als vrouwen zitten, verspreid over verschillende afdelingen. Waaronder een ISD-afdeling (voor veelplegers), een extra zorgvoorziening en een afdeling voor vrouwelijke terroristen. Ook is er een penitentiair psychiatrisch centrum….

Magazine

Ontvang vrede en deel die uit!

“Er is veel onrust om ons heen. In het Midden-Oosten, in Oekraïne en op zoveel andere plekken kunnen mensen niet zorgeloos leven. Dat geldt trouwens ook voor mensen dichtbij, misschien wel voor u, voor jou, dat er vooral zorg en onrust in het leven is.” Een overweging van ds. Gert-Jan Codée, predikant van de Jeruzalemkerk….

Nieuws

Keti Koti – afwerpen van de ketenen

Voor de vierde keer is in Zwolle de herdenking van de afschaffing van de slavernij. Een geschiedenis die samenhangt met de geschiedenis van de kerk. Shirley Kambel, voorzitter comité 30 juni/1juli spreekt ter nagedachtenis aan tot slaafgemaakte mensen, net als Commissaris van de Koning Andries Heidema. Dit jaar is speciale aandacht voor de Inheemse en Javaans-Surinaamse gemeenschap in Zwolle….