Vredesweek Zwolle: diverse activiteiten 17-25 september

Nieuws

De landelijke Vredesweek is dit jaar van 17 tot en met 25 september, het thema is ‘Generatie Vrede staat op!’ Ook in Zwolle is er een uitgebreid programma met tal van activiteiten, waarbij stilgestaan wordt bij vrede en bij hoe we nieuwe, vreedzame verbindingen kunnen leggen tussen mensen.

De Vredesweek start in Zwolle op zaterdag 17 september met ‘meditatieve aandacht voor vrede’, een bijeenkomst op het Rode Torenplein door de Zwolse Stiltewerkers. Deze activiteit is ook geschikt voor kinderen. Daarna begint om 13.30 uur de vijfde Zwolse Walk of Peace, zie onderaan dit bericht.

Vieringen
Op zondag 18 september om 9.30 uur is er een oecumenische viering in de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw-tenHemelopneming (Peperbuskerk), waaraan wordt meegewerkt door voorgangers en leden uit de Oosterkerk, Evangelisch-Lutherse gemeente, Parochie Thomas a Kempis, Basisbeweging ‘De Werkplaats’ en de Wolweverkerk (doopsgezinde en remonstrantse gemeente). Voorgangers zijn onder andere ds. Margo Jonker en ds. Iemke Epema.

Op zondag 25 september is er om 17.00 uur een Vredesviering in de Grote Kerk (Michaëlskerk), voorganger is ds. Ad Geerling. Deze viering wordt voorbereid door de werkgroep Michaëlsvieringen; meer informatie: www.michaelsvieringen.nl.

Panelgesprek en lezing
Op maandag 19 september, aanvang 20.00 uur, is er een panelgesprek rondom de vraag ‘Slaap jij ook slecht omdat het oorlog is?’. Aan het gesprek wordt deelgenomen door onder andere Fulco van Hulst, doopsgezinde predikant, en Jan Groot, onder meer pastor en voorganger in de Dominicanenkerk. Het gesprek wordt geleid door Marlies Tjallingii. Deze bijeenkomst is in de Doopsgezinde Kerk aan de Wolweverstraat. Op woensdag 21 september is er om 20.00 uur een lezing die wordt georganiseerd door het Humanistisch Verbond. Franka Hummels gaat over Wit Rusland spreken. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Pauze rond 21.00 uur, einde circa 22.00 uur. Toegang € 5,-. De Groote Sociëteit, Koestraat 8.

Zingend ontmoeten voor wereldvrede
Op dinsdag 20 september, 17.00 tot 19.00 uur is er op het plein achter de Lutherse Kerk de mogelijkheid voor ‘Gesprek – Ontmoeting – Vertellen – Zingen van liederen, die gaan over vrede’. Tijdens de ontmoeting is er soep en brood. Er is samenzang waarbij Karin Vrieling en Andrea Nijland begeleiden met de klarinet, ook kunt u uw eigen vredeslied zingen of laten horen en er eventueel iets over vertellen. Opgeven via: liedvandevrede@elkz.nl. Op vrijdag 23 september, 19.00 uur staat ‘Vredeszingen’ in de Dominicanenkerk op het programma: zang en teksten rond het thema van de vredesweek, met medewerking van Krist Oelbrandt en het Aquinokoor.

Run4Peace
Dinsdagavond 20 september start om 19.00 uur de Run4Peace. Deelnemers rennen vanaf het Dominicanenklooster aan de Assendorperstraat langs synagoge naar moskee. Deze activiteit wordt georganiseerd in samenwerking met Run2day en SLAG. Vooraf aanmelden via www.run2dayevents.nl, er wordt een vrijwillige gift gevraagd aan de deelnemers.

Klets en Koek
Op verschillende dagen is er ‘Klets en Koek’: samen met buitenlandse vrouwen en mannen wordt geoefend op de Nederlandse taal bij een bakje koffie of thee en een plakje koek. Er kan gekozen worden uit:
• dinsdag 20 september: 9.30-11.00 uur, Ichtuskerk, Camperbeeklaan 69, Berkum, met Oekraïense vluchtelingen;
• woensdag 21 september: 9.30-11.00 uur, Plantagekerk, Ter Pelkwijkstraat 17, alleen vrouwen of 20.00-21.30 uur, Plantagekerk, Ter Pelkwijkstraat 17, alleen mannen;
• donderdag 22 september: 9.30-11.00 uur, Stiching Focus, Zerboltstraat 63, alleen vrouwen.

Films
Op donderdag 22 september wordt om 20.00 uur in de Oosterkerk de film This Is Exile: Diaries of Child Refugees vertoond. Het is een documentaire uit 2015, die een klein uur duurt. Emmy Award-winnaar Mani Yassir Benchelah filmde gedurende een jaar het dagelijks leven van Syrische kinderen in vluchtelingenkampen in Libanon, die in hun eigen woorden vertellen hoe zij omgaan met verlies, ontberingen en gebroken dromen. Na afloop van de film is er onder leiding van ds. Iemke Epema een gesprek. De toegang is vrij en vooraf aanmelden is niet nodig.

GroenLinks Zwolle organiseert op zaterdag 24 september een filmochtend in Filmtheater Fraterhuis. De film Invisible Demons gaat over klimaatverandering en milieuvervuiling in India. Na de film is er een gesprek waarbij de link wordt gelegd tussen deze film en het onderwerp klimaatvluchtelingen in Zuidoost-Azië en internationale vrede en veiligheid. Aanmelden voor deze filmochtend: info@groenlinkszwolle.nl, tickets kosten €5,- tot €7,50. Meer informatie: www.vredesplatformzwolle.nl.

Walk of Peace op 17 september in Assendorp
De informatieve wandeling van de Vredesweek vindt dit jaar plaats op zaterdag 17 september in Assendorp. De wandeling start om 13.30 uur vanaf het wijkcentrum ‘De Enk’ (Enkstraat 67) en begint met het onthullen van het Vredesbeeld dat is gemaakt door kinderen uit Zwolle in samenwerking met kunstenaar Jacomijn Schellevis. Deelnemers aan de Walk of Peace wandelen in groepjes ongeveer drie kilometer door de wijk Assendorp. Naast gesprekken voeren met andere deelnemers is er ook de mogelijkheid om deel te nemen aan verschillende activiteiten van wijkbewoners en organisaties in de wijk, zoals Anders Koffie, de Dominicanenkerk, Wormenhotel, 50 Tinten Groen, Amnesty International en Opvang Oekraïners. Er is ook een fietsgroep voor wie liever fietst. En mensen die slecht ter been zijn, kunnen deelnemen via de fietstaxi van Fietsjoe. De kosten van de Walk of Peace worden deels gedekt door een vrijwillige bijdrage van de deelnemers, die ook een hapje en een drankje kunnen nemen voor een klein bedrag. Opgeven voor de Walk of Peace kan via: vredesplatformzwolle@gmail.com. Na afloop is het mogelijk om (veganistisch) te eten bij Eureka aan het Assendorperplein. Dit is voor eigen rekening, wie hieraan deel wil nemen, kan dit bij de aanmelding doorgeven.

Meer nieuws

Nieuws

Excursie Amsterdam op 29 mei: Portugese Joden

De Zwolse commissie Kerk en Israël organiseert op woensdag 29 mei een excursie, waarbij aandacht is voor de Portugese Joden in Nederland. Om 9.15 uur is het vertrek: met de bus naar Amsterdam, waar om ongeveer 10.30 uur koffie of thee wordt gedronken in het museumcafé van het Joods Cultureel Kwartier. Daarna is er een…

Nieuws

Een avond over Dirk van Herxen op 21 mei met Mink de Vries

Wanneer je van Zwolle naar Deventer rijdt kom je langs Windesheim en Herxen. Kleine dorpen waar je zomaar voorbij rijdt, terwijl de namen van deze dorpen ooit kloosterlingen uit heel Europa naar onze regio lokten. Zowel de plaats Windesheim, als Dirk van Herxen (1381–1457) uit Herxen, hebben een grote rol gespeeld binnen de Moderne Devotie…

Nieuws

Michaëlsvieringen in de Grote Kerk op 14 en 21 april

Zondag 14 april is er om 17.00 uur een Michaëlsviering in de Grote Kerk. Voorganger is ds. Henk Vijver. De komende weken lezen we een tekst uit een brief van Paulus die in het licht van Pasen de wereld intrekt, 1 Korintiërs 1:4-9. Met medewerking van enkele leden van de Michaëlscantorij o.l.v. cantor/organist Toon Hagen….