Verborgen en nabij

Nieuws

Ds. Pieter-Frans de Boer is geestelijk verzorger bij Zonnehuisgroep IJssel-Vecht in Zwolle. Voor ons magazine Gaandeweg laat hij zijn licht schijnen over het thema van de kersteditie: ‘Verborgene die bij ons zijt’.

Je loopt in het bos en bij een tweesprong denk je: welke weg zal ik nemen? Je kiest links, maar na 500 meter begin je te twijfelen. Wat nu, als ik die andere weg had gekozen? Mis ik iets? Waar zou ik dan uitkomen? En zo las ik laatst een gedicht dat precies hierover gaat: The Road not Taken. Wat was er gebeurd in mijn leven als ik de andere weg had genomen?

Wij denken vaak dat twijfel iets is van jongeren. In de puberfase wordt door jongeren vaak aan alles getwijfeld, vooral aan zichzelf. Hoe zie ik eruit? Doe ik het wel goed genoeg? En nog zoveel meer vragen. De jongere denkt: ik moet het wel perfect doen, want anders mis ik iets …

Als geestelijk verzorger in een verpleeghuis kom ik regelmatig twijfel tegen bij ouderen van 80, 90, bijna 100 jaren. ‘Ik geloof wel in God, maar …’ ‘Ik voel of merk Hem niet zo in mijn leven.’ ‘Is God mij vergeten?’ ‘Is God wel hier bij mij?’ ‘Waar is God, ik weet het niet?’ Wat zeg je op zo’n moment als geestelijk verzorger? Eerst even niets. Een stilte kan heilzaam zijn. Daarna komen wel de woorden en beelden, vooral uit de Bijbel.

En toch is de vraag die blijft hangen: Waar is God? God is verborgen en God verbergt zich soms bewust. Zo voelde David dat in Psalm 10: Waarom, HEER, bent U zo ver en verbergt U zich in tijden van nood? Dus dat eenzame gevoel, door God verlaten zijn, mag er zijn. Maar dit geeft nog geen troost.

‘De vraag ‘waar is God?’ leeft júist ook bij ouderen’

In de Bijbel leer ik van God, om de vraag ‘Waar is God?’ om te draaien in: ‘Waar is God niet?’ Want God is toch overal?! En dan lees ik een stuk uit Psalm 139. God is er. God is er, om je heen. God kent jou, zelfs jouw gedachten, wat er in je binnenste leeft. En waarheen zou je willen vluchten, als je al wil vluchten? Je kunt nergens heen, want overal is God: naar boven in de hemel, naar beneden in het dodenrijk, naar de overkant van de zee. Overal is God! En als je dan samen gaat bidden, komt er rust. We leggen ons leven aan God voor, want Hij ziet ons, Hij is er en Hij redt ons. En dan zie ik een oudere opgelucht ademhalen en tot rust komen. Wij zien God niet, Hij is verborgen. Maar Hij is er wel, heel nabij. Vanuit dit Bijbelse ‘weten’ leer je, ook als oudere, geloven en vertrouwen.

‘Dan zie ik iemand opgelucht ademhalen’

Waar is God? Ziet God mij wel? Is God mij niet vergeten? – vragen van ouderen. Met als antwoord: God is er, dat is Zijn naam. God ziet alles en weet alles. God is nabij. Zoals een prachtig, oud lied zegt: Op bergen en in dalen, ja overal is God!

Ik trek de deur achter mij dicht en laat deze oudere gerust achter, in de handen van God, Hij die er is.

Meer nieuws

Magazine

Talitha Nawijn: “Zingen is ook uiten wat in je hart leeft”

Zwolle staat bekend als een van de steden met de meeste koren. Volgens de Zwolse Zangraad zijn er maar liefst 70 koren, waarbij 55 aangesloten bij de Zwolse Zangraad. Samen zijn dat zo’n 1600 zangers (bron: zwolsezangraad.nl). Talitha Nawijn is dirigent van één van deze koren: gospelkoor Grace en Glory. Daarnaast is ze zangeres en…

Nieuws

Excursie Amsterdam op 29 mei: Portugese Joden

De Zwolse commissie Kerk en Israël organiseert op woensdag 29 mei een excursie, waarbij aandacht is voor de Portugese Joden in Nederland. Om 9.15 uur is het vertrek: met de bus naar Amsterdam, waar om ongeveer 10.30 uur koffie of thee wordt gedronken in het museumcafé van het Joods Cultureel Kwartier. Daarna is er een…

Nieuws

Een avond over Dirk van Herxen op 21 mei met Mink de Vries

Wanneer je van Zwolle naar Deventer rijdt kom je langs Windesheim en Herxen. Kleine dorpen waar je zomaar voorbij rijdt, terwijl de namen van deze dorpen ooit kloosterlingen uit heel Europa naar onze regio lokten. Zowel de plaats Windesheim, als Dirk van Herxen (1381–1457) uit Herxen, hebben een grote rol gespeeld binnen de Moderne Devotie…