Studenten en gevangenen samen aan het werk

Nieuws

Martin Jans is studentenpastor in Zwolle. Hij vertelt over Uitzicht: het project waarbij studenten en gevangenen samenwerken aan een kunstwerk op de gevangenismuur. 

Een beetje onwennig stonden we in de sporthal van de gevangenis. De vloer was met zwarte matten afgedekt en er stonden tafels en stoelen voor ons klaar. We hadden papier mee, pastelkrijt, potloden en de koffie was vers gezet. Met zeven studenten wachtte ik tot de bewaking zeven gedetineerden had opgehaald uit hun cellen. Het was de start van mijn project Uitzicht: in zeven weken maken we een kunstwerk op de binnenkant van de buitenmuur van de gevangenis.

Favoriete uitzicht

Een van de studenten vroeg: ‘hoe doe je dat nou, kennismaken zonder dat je persoonlijke informatie deelt of vraagt?’ Dat laatste kon je beter niet doen, zo was ons gezegd. Maar het bijzondere was: het ging vanzelf. Toen iedereen er was begonnen we direct met een opdracht: ‘teken je favoriete uitzicht’. Dat kon een herinnering zijn of een verlangen. Met het tekenen kwamen de gesprekken op gang tussen de ‘mensen van buiten’ en de ‘mensen van binnen’. Waar kijk jij graag naar? Welke kleur heeft dat?

De onwennigheid was snel verdwenen. Het was ontspannen, er werd gelachen en papier en kleuren aan elkaar doorgegeven. We gingen verder in tweetallen: ‘maak samen een nieuwe tekening waarin je ieders eigen schets combineert.’ Dat vroeg samenwerking, afstemming, overleg. Er ontstonden nieuwe kleuren, vormen en verrassende perspectieven die je niet in je eentje had kunnen bedenken. De koffie raakte snel op en de tijd vloog om.

Hoge steiger

Het ontwerp is nu bijna klaar. Binnenkort beginnen we met verf, rollers en kwasten bij de muur. Een hoge steiger mogen we niet gebruiken en dat snap ik op zich ook wel. Maar met uitschuifbare stokken aan de rollers gaat het ons ook lukken: samen het uitzicht vanuit de cellen veranderen.

De studenten en ik kunnen steeds na afloop via een hoop deuren en sloten de gevangenis weer uit. De gedetineerden zullen eerst hun straf moeten uitzitten. In de tussentijd ontmoeten we elkaar een paar keer.

Een van de gedetineerden zei afgelopen zaterdag: ‘Bedankt. Het voelde weer als mens’.

Martin Jans, studentenpastor van Windesheim, ArtEZ en KPZ Zwolle 

Meer nieuws

Nieuws

Many Nations, One People! Interculturele samenkomst 7 juli

In de regio Zwolle leven meer dan 115 nationaliteiten op een ontspannen manier met elkaar samen. Maar ook wel grotendeels langs elkaar heen. Juist in de kerk ontmoeten we elkaar als broers en zussen, uit elke stam en natie. Wij willen elkaar graag ontmoeten tijdens een interculturele samenkomst op zondagavond 7 juli, Sionskerk Glanerbeek 10…

Nieuws

Kloosterbioscoop 20 juni: ‘Hajo, een Joodse vluchteling’

Op 20 juni is het Wereldvluchtelingendag. De kloosterbioscoop sluit daarbij aan door te documentaire Hajo, een joodse vluchteling te vertonen. Documentairemaker Jacqueline de Bruijn zal zelf aanwezig zijn en deelnemen aan het nagesprek. De kloosterbioscoop is onderdeel van het programma-aanbod van de Dominicanenkerk in Zwolle en wordt tevens aangeboden in het kader van het programma Bezinning &…

Magazine

Het verhaal achter Windmolenpark Hattemerbroek

Geloof + Hoop + Liefde = Vrede Dicht bij het verkeersknooppunt Hattemerbroek aan de N50 richting Kampen staan vier windmolens. Bovenin de molen staan de woorden: Faith, Hope, Love en Peace. Wat is de betekenis en achtergrond hiervan? Jan Dunnink ging in gesprek met Jan van Werven, initiatiefnemer van het Windmolenpark Hattemerbroek. Het begon allemaal…