Ontvang vrede en deel die uit!

Magazine

“Er is veel onrust om ons heen. In het Midden-Oosten, in Oekraïne en op zoveel andere plekken kunnen mensen niet zorgeloos leven. Dat geldt trouwens ook voor mensen dichtbij, misschien wel voor u, voor jou, dat er vooral zorg en onrust in het leven is.” Een overweging van ds. Gert-Jan Codée, predikant van de Jeruzalemkerk.

Wat kunnen we verlangen naar een oord van zorgeloze rust, zoals Jesaja 32 zegt (vers 18): “Mijn volk zal verblijven in een woonplaats van vrede, in veilige woningen, in oorden van zorgeloze rust; … ”. (Herziene Statenvertaling). Vakantieplannen hebben daar ook mee te maken. Je zoekt het, maar vind je het ook? Hoe zit dat met deze woorden uit Jesaja, wat zien we daarvan? Zegt het alleen iets over de toekomst, of ook iets over het heden? Jesaja gebruikt nog andere prachtige beelden voor deze vrede, zoals “zwaarden zullen omgesmeed worden tot ploegijzers”, “de leeuw zal bij het lam verblijven”. Kunnen we daar nu wel wat mee?

Deze zomertijd is voor velen een tijd van rust. Na een periode van werk, studie, school is het nu tijd voor ontspanning, voor bezinning. Het voelt wat vreemd en ook wat egoïstisch om nu te genieten van een ‘welverdiende’ vakantie, van een moment van afstand doen van je verplichtingen en verantwoordelijkheden, terwijl er zoveel aan de hand is in de wereld.

In Jesaja, maar ook in andere delen van de Bijbel, zijn rust en vrede met elkaar verbonden. Vrede is niet alleen de afwezigheid van oorlog, maar vooral herstel van relaties, harmonie, heelheid en rust. Het is het Hebreeuwse woord Shalom, vrede, een woord dat je ook als groet kunt gebruiken. Jezus doet dat als Hij na Zijn opstanding tegen Zijn leerlingen zegt: “Vrede zij u!”. Daarmee wenst Hij niet alleen vrede toe, maar geeft Hij ook vrede. Een vrede die onafhankelijk is van onze omstandigheden. Die vind je niet op een vakantieplek, maar die vind je in de verbinding met God.

De vrede van God, die we elkaar mogen toewensen, is dus niet zozeer een externe rust, die we ergens kunnen opzoeken, maar een interne rust, die je hart verandert. Jezus wordt ook wel de Vredevorst genoemd, de Koning die vrede is en vrede brengt in ons hart. Dat is iets om te zoeken of je nu wel of niet op vakantie gaat, waar je ook bent.

‘Ga in vrede’ heeft daarmee te maken. We mogen díe vrede meenemen, maar ook doorgeven aan eenieder die wij ontmoeten. We kunnen ook bidden om vrede voor Jeruzalem (Psalm 122), voor álle plekken waar strijd, haat en verdeeldheid is. Ontvang vrede en deel die uit, want wat is dat hard nodig, dichtbij en ver weg. Dan ontstaan er plekken van rust en vrede!

Ds. Gert-Jan Codée, predikant Jeruzalemkerk.

( foto door Tineke Vlaming: Zicht op Mont Saint-Michel )

 

Meer nieuws

Nieuws

Vredesweek in Zwolle van 14 tot 22 september

In de landelijke Vredesweek van 14 tot en met 22 september is er in Zwolle een uitgebreid programma met activiteiten. Ze dragen bij om samen stil te staan, na te denken en bezig te zijn met vrede. Op dit moment, met zoveel oorlog dichtbij en veraf, is dit volgens Vredesplatform Zwolle meer dan ooit nodig. Met onder meer op de…

Nieuws

Samen voor de vrede. Nu! Oecumenische viering 15 september

Samen voor de vrede. Nu! Onder dit motto is er op zondag 15 september om 9.30 uur een oecumenische viering in de OLV Basiliek (Peperbuskerk) in Zwolle. Veel kerken in Zwolle zijn die zondag gesloten om juist in de basiliek samen met mensen uit andere kerken de vrede te vieren.  Vrede vieren en samen telkens…

Magazine

Thomas a Kempis komt terug in stripboek

Feestelijke presentatie op 17 september De musical De terugkeer van Thomas, die in november 2022 door leden van de Adventskerk- Oosterkerkgemeente onder grote publieke belangstelling in de Oosterkerk werd uitgevoerd, krijgt een bijzonder vervolg. Op basis van het script van deze musical heeft tekenaar Bernard Bos uit Heerde een stripboek gemaakt, in samenwerking met het…