Kerkenraadsvoorzitter Anneke van der Meulen hoopt op inspirerende samenwerking

Nieuws

De Adventskerk (Zwolle-Zuid) en de Oosterkerk (binnenstad) zijn hard op weg om één wijkgemeente te worden. Anneke van der Meulen, kerkenraadsvoorzitter van de Adventskerk, ziet daar naar uit. In Klankbord, het kerkblad van beide gemeenten, vertelt Anneke over haar drijfveren én de samenwerking. 

Wie is Anneke van der Meulen?
Ik ben een geboren Zwollenaar en mijn kerkelijke wortels liggen in de Oosterkerk. Mijn jeugd heb ik doorgebracht in Nijmegen. In 1974 kwam ik terug in Zwolle en volgde ik de opleiding tot verpleegkundige en daarna diverse vervolgopleidingen. Ik heb nu een hele leuke en interessante baan als beleidsadviseur. Ik houd me bezig met beleidsvraagstukken, innovatie en organisatieverandering. Ook ben ik als vrijwilliger betrokken bij de pioniersplek Ontmoetingshuis Moderne Devotie en ben ik met veel plezier ambtsdrager in de Adventskerk. Ik houd me specifiek bezig met beleid en communicatie en de laatste jaren heb ik de rol van voorzitter. Mijn hobby’s zijn: het organiseren
en leiden van activiteiten, reizen, theologie (Jodendom en Christendom), geschiedenis.

De kerk neemt in jouw leven een belangrijke plaats in. Wat is jouw drijfveer?
De kerk is voor mij een plaats van geloofsbeleving, bezinning, troost, bemoediging en ontmoeting. Ik hecht aan tradities maar ik vind het ook een uitdaging om te zoeken naar andere vormen van vieren en gemeenschapsvorming. Vandaar ook mijn betrokkenheid bij de pioniersplek het Ontmoetingshuis Moderne Devotie.

“Ik vind het een uitdaging om te zoeken naar andere vormen van vieren en gemeenschapsvorming”

Wanneer of waardoor is jouw liefde voor Israël ontstaan?
In 1985 was ik voor de eerste keer in Israël. Het was alsof ik in een platenboek rondwandelde met allemaal bekende verhalen. Een feest van herkenning! Als ik in Israël ben raakt dat aan mijn identiteit: wie ik ben en wat ik belangrijk vind. Ik voel mij verbonden met de joodse tradities. Regelmatig probeer ik de joodse feesten in Israël mee te maken.

Jij organiseert reizen naar Israël. Kun je daar iets over vertellen?
Het samenstellen van een groepsreis is altijd weer een uitdaging. Niet alleen een bezoek aan Bijbelse plaatsen is interessant maar ook is het boeiend om de plaatselijke bevolking te ontmoeten. Geloof en politiek zijn in Israël nauw met elkaar verbonden en zijn bijna dagelijks onderwerp van gesprek in huiskamers, op straat, in het restaurant en in de supermarkt. Ik zeg altijd: “Het geloofsgesprek ligt in Israël op straat, dat hoef je niet te organiseren”.

Daarnaast organiseer je ook Kloosterweekenden. Kun je daar ook iets over vertellen?
We hebben vanuit de Adventskerk al diverse kloosters bezocht in de afgelopen jaren. We gaan dit jaar voor de negende keer. Deelnemers komen de laatste jaren uit alle kerken van de Protestantse Gemeente Zwolle. We gebruiken tijdens het weekend verschillende werkvormen om het geloof met elkaar te delen: schilderen, wandelen, samen zingen etc. Daarnaast maken we deel uit van de kloostergemeenschap en sluiten we ons aan bij de dagorde van de monniken. Dat betekent dat we soms om 6.00 uur al een eerste viering hebben. We sluiten de dag altijd af met een gezellig samenzijn.

Wat hoop jij in de toekomst voor de Adventskerk en de Oosterkerk?
Ik hoop dat de beide gemeentes gezamenlijk een weg vinden waar traditie en vernieuwing hand in hand gaan. Dat onze nieuwe gemeente een plaats mag zijn waar we geloof, hoop en liefde vinden en dat we samen ons geloof met elkaar kunnen delen. Met een vanzelfsprekendheid zoals dat in Israël gebeurt. Dat onze samenwerking inspirerend en verrijkend zal zijn.

Dit interview verscheen in de wintereditie van Klankbord, het contactblad voor de Adventskerk- en Oosterkerkgemeente.
Tekst: Anna Oldenkamp

Meer weten over het Ontmoetingshuis Moderne Devotie? Klik hier

Meer nieuws

Nieuws

Excursie Amsterdam op 29 mei: Portugese Joden

De Zwolse commissie Kerk en Israël organiseert op woensdag 29 mei een excursie, waarbij aandacht is voor de Portugese Joden in Nederland. Om 9.15 uur is het vertrek: met de bus naar Amsterdam, waar om ongeveer 10.30 uur koffie of thee wordt gedronken in het museumcafé van het Joods Cultureel Kwartier. Daarna is er een…

Nieuws

Een avond over Dirk van Herxen op 21 mei met Mink de Vries

Wanneer je van Zwolle naar Deventer rijdt kom je langs Windesheim en Herxen. Kleine dorpen waar je zomaar voorbij rijdt, terwijl de namen van deze dorpen ooit kloosterlingen uit heel Europa naar onze regio lokten. Zowel de plaats Windesheim, als Dirk van Herxen (1381–1457) uit Herxen, hebben een grote rol gespeeld binnen de Moderne Devotie…

Nieuws

Michaëlsvieringen in de Grote Kerk op 14 en 21 april

Zondag 14 april is er om 17.00 uur een Michaëlsviering in de Grote Kerk. Voorganger is ds. Henk Vijver. De komende weken lezen we een tekst uit een brief van Paulus die in het licht van Pasen de wereld intrekt, 1 Korintiërs 1:4-9. Met medewerking van enkele leden van de Michaëlscantorij o.l.v. cantor/organist Toon Hagen….