Interreligieuze nieuwjaarsviering 8 januari

Nieuws

Joden, christenen, moslims en anderen bidden samen voor vrede

Joden, christenen en moslims uit Zwolle vieren samen de vrede op zondag 8 januari 2023. Dat doen zij om 19.30 uur in de Lutherse kerk, Koestraat 2-4 (naast Museum de Fundatie). De jaarlijkse viering aan het begin van het nieuwe jaar is inmiddels een Zwolse traditie en heeft in 2023 als thema verbinding. De Zwolse werkgroep SLAG (Samen Leven Anders Geloven) is de motor achter de interreligieuze viering.

Zwollenaren vanuit Jodendom, Christendom en Islam zoeken elkaar op in deze gezamenlijke viering en bidden samen met anderen voor vrede. “De drie godsdiensten zijn in de kern al met elkaar verbonden, namelijk door eenzelfde stamvader Abraham,” zo schrijft de organisatie. “We zoeken in de viering naar verbinding in het leven van nu. Verbinding met elkaar en met de Eeuwige, God, Allah.”

Afwisselend in diverse gebedshuizen

De werkgroep SLAG organiseert de interreligieuze nieuwjaarsviering sinds 1992 in Zwolle, afwisselend in verschillende gebedshuizen in de Hanzestad. Naast joden, christenen en moslims bezoeken ook anderen die aan vrede willen werken deze vieringen. Vanuit het College van B&W heeft wethouder Gerdien Rots aangegeven de Vredesdienst op 8 januari 2023 te zullen bijwonen.

Organisaties die samenwerken binnen SLAG Zwolle zijn: Ulu moskee Zwolle, Joodse gemeente Zwolle, Dominicanenkerk Zwolle, Protestantse Kerken Zwolle, Thomas a Kempis parochie Zwolle en Lutherse kerk Zwolle. Meer informatie is te vinden op www.slag-zwolle.nl.

Meer nieuws

PKN Zwolle

Vrede vinden in gevangenschap – hoe doe je dat?

Schuin tegenover Tuinland in Zwolle-Zuid staat een bijzonder gebouw met rode stenen: de penitentiaire inrichting (PI) Zwolle. Bijzonder aan deze gevangenis is dat er (gescheiden) zowel mannen als vrouwen zitten, verspreid over verschillende afdelingen. Waaronder een ISD-afdeling (voor veelplegers), een extra zorgvoorziening en een afdeling voor vrouwelijke terroristen. Ook is er een penitentiair psychiatrisch centrum….

Magazine

Ontvang vrede en deel die uit!

“Er is veel onrust om ons heen. In het Midden-Oosten, in Oekraïne en op zoveel andere plekken kunnen mensen niet zorgeloos leven. Dat geldt trouwens ook voor mensen dichtbij, misschien wel voor u, voor jou, dat er vooral zorg en onrust in het leven is.” Een overweging van ds. Gert-Jan Codée, predikant van de Jeruzalemkerk….

Magazine

Weiger een vijand te zijn!

Column uit Gaandeweg, zomernummer 2024. Ondanks de moeilijke omstandigheden en voortdurende dreiging van landonteigening, stelt de familie Nassar zich op een geweldloze en creatieve manier op. Dat doen zij in het voetspoor van Jezus met als motto ‘Wij weigeren vijanden te zijn’. De Palestijns-christelijke familie runt ‘Tent of Nations’, een educatieve boerderij en tevens vredesproject…