In De Swollenaer: “We willen de buurt met elkaar in verbinding brengen”

Nieuws

Met grote stapels pannenkoeken in de foodtruck – de ‘knabbelwagen’ – en een ‘babbelwagen’ trekt de Sionskerk op woensdag- en vrijdagmiddag Zwolle in. Met een pannenkoek en een luisterend oor wil de kerk uit Zwolle-Noord van betekenis zijn voor de mensen in haar wijk.

“Laatst zat hier een gezin, nieuw in de flat. Meteen vroegen buurtgenootjes de kinderen om samen te voetballen.” Voor vrijwilliger Greet Kloosterman laat dit de waarde van Knabbelen en babbelen zien. Elke tien dagen staat het team bij de flats aan de Biesbosch en Dollard. “We proberen voor verbinding te zorgen, voor aandacht en een praatje. Het gevoel dat iemand je ziet, dat is zó belangrijk.”

Vandaag staan de wagens op het pleintje bij de Biesboschflat. Al snel komen de eerste buurtbewoners voor een pannenkoek. “Die van oma mag extra feestelijk”, aldus Greets man Kees. “Ze is jarig.” Sionskerker Jeanine straalt vanuit haar post in de knabbelwagen. “Ik word hier zo blij van. Eén mevrouw bijvoorbeeld, die komt altijd. En dan geniet ze! Ik heb haar nu trouwens nog niet gezien.”

Positief gevoel

Inmiddels is het druk bij de wagen. Groepjes kinderen smullen. Een fietser wordt overgehaald voor een korte stop. “Ik moet eigenlijk werken, maar vooruit. Wat een leuk initiatief trouwens!” De ROVA-medewerker krijgt een pannenkoek waarna de vuilniswagen toeterend verder rijdt. Kees hoopt dat de kerk met Knabbelen en babbelen een positief gevoel achterlaat bij mensen. “We zitten niet alleen binnen. Dit is óók kerk.” Tegen vijven komt een mevrouw aangesneld. “Waar was je nou?”, begroet Jeanine haar, “ik miste je!”

De Sionskerk is één van de zes wijkkerken van de Protestantse Gemeente Zwolle. Ontdek de kerk op pknzwolle.nl/welkom

Om en om bakken de vrijwilligers thuis pannenkoeken, die in de knabbelenwagen alleen nog hoeven worden opgewarmd en versierd. “We bakken er zo’n 60” vertelt Jeanine. “Met mooi weer gaan die zeker op!” Kees komt de volgende bestelling alweer doorgeven. “Deze jongeman wil graag een pannenkoek met poedersuiker. En maak je voor zijn zusje een hartje van stroop?”
Lieneke: “We hopen de kerk naar de mensen te brengen. Soms vertellen we iets over het geloof, als mensen dat willen. En het gebeurt dat we hen later terugzien in de kerk, dat is leuk.”
Kees: “Onze diaconie kreeg veel hulpvragen uit deze buurt. Van hulp bij verhuizen tot financiën. ‘We kunnen hier wel een dependance beginnen’, grapten we eens. Zo ontstond het idee van Knabbelen en babbelen.” Een heel team vrijwilligers doet mee. Pannenkoekenbakkers, mensen die de wagens naar de locatie brengen, ‘babbelaars’ voor het praatje en mensen die vooraf flyeren in de buurt. Het werk geeft voldoening, vertelt Kees. “Zo komt een echtpaar uit de buurt nu elke maand eten in de Sionskerk. Dat is hier ontstaan.”

Dit artikel verscheen woensdag 31 augustus in weekblad De Swollenaer.

Foto’s: Hans van Eerbeek

Meer nieuws

Nieuws

“Woar bin ie d’r iene van?” – viering over identiteit

Het Ontmoetingshuis Moderne Devotie organiseert dit najaar drie laagdrempelige vieringen rondom identiteit en navolging in de regio. De tweede avond, zondag 19 november, staat in het teken van familie. Hoeveel invloed hebben onze bloedverwanten op onze identiteit en de keuzes die we maken? “Woar bin ie d’r iene van?” Zondag 19 november 19 – 20…

Nieuws

Ries Nieuwkoop: “Het Evangelie is tegenwind”

Zwollenaar Ries Nieuwkoop werd in 1973 bevestigd als predikant in Balk. Afgelopen zomer ging hij – precies vijftig jaar en één dag later – voor het laatst voor in dezelfde Friese gemeente. Ook die keer ging de preek over Mattheus 7:21, de tekst op de gevelsteen van de kerk in Balk (It Breahûs). Jan Nauta…