In De Swollenaer: “We willen de buurt met elkaar in verbinding brengen”

Nieuws

Met grote stapels pannenkoeken in de foodtruck – de ‘knabbelwagen’ – en een ‘babbelwagen’ trekt de Sionskerk op woensdag- en vrijdagmiddag Zwolle in. Met een pannenkoek en een luisterend oor wil de kerk uit Zwolle-Noord van betekenis zijn voor de mensen in haar wijk.

“Laatst zat hier een gezin, nieuw in de flat. Meteen vroegen buurtgenootjes de kinderen om samen te voetballen.” Voor vrijwilliger Greet Kloosterman laat dit de waarde van Knabbelen en babbelen zien. Elke tien dagen staat het team bij de flats aan de Biesbosch en Dollard. “We proberen voor verbinding te zorgen, voor aandacht en een praatje. Het gevoel dat iemand je ziet, dat is zó belangrijk.”

Vandaag staan de wagens op het pleintje bij de Biesboschflat. Al snel komen de eerste buurtbewoners voor een pannenkoek. “Die van oma mag extra feestelijk”, aldus Greets man Kees. “Ze is jarig.” Sionskerker Jeanine straalt vanuit haar post in de knabbelwagen. “Ik word hier zo blij van. Eén mevrouw bijvoorbeeld, die komt altijd. En dan geniet ze! Ik heb haar nu trouwens nog niet gezien.”

Positief gevoel

Inmiddels is het druk bij de wagen. Groepjes kinderen smullen. Een fietser wordt overgehaald voor een korte stop. “Ik moet eigenlijk werken, maar vooruit. Wat een leuk initiatief trouwens!” De ROVA-medewerker krijgt een pannenkoek waarna de vuilniswagen toeterend verder rijdt. Kees hoopt dat de kerk met Knabbelen en babbelen een positief gevoel achterlaat bij mensen. “We zitten niet alleen binnen. Dit is óók kerk.” Tegen vijven komt een mevrouw aangesneld. “Waar was je nou?”, begroet Jeanine haar, “ik miste je!”

De Sionskerk is één van de zes wijkkerken van de Protestantse Gemeente Zwolle. Ontdek de kerk op pknzwolle.nl/welkom

Om en om bakken de vrijwilligers thuis pannenkoeken, die in de knabbelenwagen alleen nog hoeven worden opgewarmd en versierd. “We bakken er zo’n 60” vertelt Jeanine. “Met mooi weer gaan die zeker op!” Kees komt de volgende bestelling alweer doorgeven. “Deze jongeman wil graag een pannenkoek met poedersuiker. En maak je voor zijn zusje een hartje van stroop?”
Lieneke: “We hopen de kerk naar de mensen te brengen. Soms vertellen we iets over het geloof, als mensen dat willen. En het gebeurt dat we hen later terugzien in de kerk, dat is leuk.”
Kees: “Onze diaconie kreeg veel hulpvragen uit deze buurt. Van hulp bij verhuizen tot financiën. ‘We kunnen hier wel een dependance beginnen’, grapten we eens. Zo ontstond het idee van Knabbelen en babbelen.” Een heel team vrijwilligers doet mee. Pannenkoekenbakkers, mensen die de wagens naar de locatie brengen, ‘babbelaars’ voor het praatje en mensen die vooraf flyeren in de buurt. Het werk geeft voldoening, vertelt Kees. “Zo komt een echtpaar uit de buurt nu elke maand eten in de Sionskerk. Dat is hier ontstaan.”

Dit artikel verscheen woensdag 31 augustus in weekblad De Swollenaer.

Foto’s: Hans van Eerbeek

Meer nieuws

Zwolse Passion op Goede Vrijdag in de Oosterkerk

In de Zwolse Oosterkerk is op Goede Vrijdag de uitvoering van de Zwolse Passion. Op vrijdag 29 maart om 19.30 uur is iedereen welkom om stil te staan bij het verhaal van Jezus, zijn lijden en sterven. De Oosterkerk bevindt zich aan de Bagijnesingel met de hoofdingang aan het Koewegje. Iedereen is van harte welkom….

Nieuws

Boekpresentatie ‘Levenslessen voor moderne devoten’ op 12 maart

De nieuwe vertaling van de ‘Levenslessen’ van Thomas a Kempis wordt op dinsdagavond 12 maart gepresenteerd. De presentatie en bespreking vindt plaats in het Wijkcentrum Jeruzalemkerk aan de Assendorperdijk 134. De avond wordt georganiseerd door het Ontmoetingshuis Moderne Devotie, ondersteund door de Stichting Thomas a Kempis, in samenwerking met vertaler en schrijver Jacques Koekkoek. Geïnteresseerden zijn…

Nieuws

“Bewogen om de Schepping?” Kerkdienst en schoonmaakactie op 17 maart

Onder de titel ‘Bewogen om de schepping’ is er een kerkdienst met aansluitend een schoonmaakactie op zondag 17 maart in de Open Kring in Stadshagen. De start is om 9.30 uur. “We zoeken naar balans in de lastige vragen over duurzaamheid en verantwoordelijkheid. We doen dit door te zingen, luisteren, spreken,” schrijven de organisatoren. Ds. Jan…