Het werk van een Zwolse jongerenwerker

Nieuws

Als alles voor de wind gaat, heb je niet half door hoe rijk je gezegend bent. Toch zijn er veel jongeren die thuis dagelijks de wind van voren krijgen of die met vrienden omgaan die een duister of gevaarlijk pad zijn ingeslagen. Onder meer voor hen zijn de jongerenwerkers van Youth for Christ Zwolle elke week trouw in de wijk aanwezig. Hoe dat is? Jongerenwerker Willem Klapwijk vertelt hierover in de editie ‘Tegenwind’ van ons magazine Gaandeweg.

“Het is kwart voor negen, vrijdagavond. Meerdere appjes. Grote paniek. Een jongen van 13 jaar wil bellen via WhatsApp omdat hij bang is dat de politie hem afluistert. Hij heeft hulp nodig. Vrijwilliger Dominique staat perplex en schakelt mij in. We zetten onze lijn naar God open en bellen de jongen. Want deze jongen ervaart tegenwind en vertrouwt alleen ons. Ook naar zijn ouders durft hij niet open te zijn.”

Het verhoor

“De volgende dag spreek ik met hem af. Met een bal als afleiding spreken we anderhalf uur, bekijken we scenario’s en trekken de conclusie dat hij de wind vol van voren krijgt. Hij weet dat het zijn eigen schuld is en hij is bang. Hij laat de onderschepte brieven van de politie aan zijn ouders, aan mij lezen. Ik vertel dat zijn ouders die echt moeten zien. ‘Ze maken me dood’ en ’Dat ga ik echt niet doen!’, zorgen bij mij voor nog meer vragen. Moet ik het advies- en meldpunt Veilig Thuis inschakelen? Ik beloof hem als vertrouwenspersoon mee te gaan naar het verhoor en te helpen het zijn ouders te vertellen. Dan geef ik hem de tijd na te denken over het verhoor waar hij verwacht wordt. In de dagen die volgen krijgt het woord ‘verhoor’ extra lading in mijn gebeden. ‘God, verhoor mij’, klinkt nu anders in de oren.”

“We maken een sprong in de tijd. Samen zitten we met een milkshake bij de snackbar. Ik ben mee geweest naar het verhoor en mijn hart huilde bij het horen over wapens, naaktbeelden en bedreigingen. ‘Weet je wat jij zou moeten doen?’ zeg ik, vastberaden om met een plan voor hem te komen. Zijn antwoord verrast me: ‘Vergeven zeker?’. Ik val even stil, slik mijn vervolgzinnen in en zeg: ‘Je begint het al een beetje te snappen volgens mij.’ En zo waait de Geest met een briesje dat me kippenvel bezorgt. Ik besef dat ik mag getuigen en Jezus bekendmaken, door er simpelweg te zijn. Elke week, onafgebroken. En al jaren lang.”

Tekst: Willem Klapwijk
Foto’s: Arian Geertsema

Youth for Christ Zwolle is een beweging van meer dan honderd mensen. Naast het (straat)jongerenwerk (in Aa-landen, Westenholte en Diezerpoort) wordt jaarlijks samen met kerken een sport- en evangelisatieweek georganiseerd in de drie wijken. Veel gemeenteleden uit de Jeruzalemkerk, Sionskerk en de Stinskerk zijn hierin dienstbaar en nauw betrokken. De voorbereidingsconferentie van de sportweek vindt deels plaats binnen de Jeruzalemkerk. In Westenholte en de Aa-landen bieden de Stinskerk en Sionskerk actief ruimte om de jongerenwerkers een plek te geven om jongeren te ontmoeten.
Een deel van de (vrijwillige) werkers van Youth for Christ Zwolle is direct betrokken bij jongeren, een ander deel zet zich op de achtergrond in door te bidden of te koken. Onderling trekken we veel met elkaar op door trainings- en toerustingsmomenten, het vrijwilligersweekend of spontane borrels. Ook bieden we een tussenjaar voor jongeren in Zwolle: het UITjaar. Met één dag trainingen en 2,5 dag stage per week wordt jongeren de mogelijkheid geboden om aan de slag te gaan met persoonlijke ontwikkeling, geloof en toekomstplannen. Persoonlijke groei en maatschappelijke inzet gaan hand in hand! Zo moedigen we elkaar aan in het leven en om te investeren in God en jongeren.

Meer nieuws

Nieuws

“Woar bin ie d’r iene van?” – viering over identiteit

Het Ontmoetingshuis Moderne Devotie organiseert dit najaar drie laagdrempelige vieringen rondom identiteit en navolging in de regio. De tweede avond, zondag 19 november, staat in het teken van familie. Hoeveel invloed hebben onze bloedverwanten op onze identiteit en de keuzes die we maken? “Woar bin ie d’r iene van?” Zondag 19 november 19 – 20…

Nieuws

Ries Nieuwkoop: “Het Evangelie is tegenwind”

Zwollenaar Ries Nieuwkoop werd in 1973 bevestigd als predikant in Balk. Afgelopen zomer ging hij – precies vijftig jaar en één dag later – voor het laatst voor in dezelfde Friese gemeente. Ook die keer ging de preek over Mattheus 7:21, de tekst op de gevelsteen van de kerk in Balk (It Breahûs). Jan Nauta…