Excursie Amsterdam op 29 mei: Portugese Joden

Nieuws

De Zwolse commissie Kerk en Israël organiseert op woensdag 29 mei een excursie, waarbij aandacht is voor de Portugese Joden in Nederland. Om 9.15 uur is het vertrek: met de bus naar Amsterdam, waar om ongeveer 10.30 uur koffie of thee wordt gedronken in het museumcafé van het Joods Cultureel Kwartier. Daarna is er een bezoek aan de Portugese Synagoge, met een rondleiding door gidsen.

De Portugese synagoge is al eeuwenlang een sfeerbepalend gebouw in het centrum van Amsterdam. Het gebouw, in Amsterdamse kringen ook wel snoge genoemd, ligt aan het Mr. Visserplein en grenst direct aan het Jonas Daniël Meijerplein en het Waterlooplein. Vroeger lag het midden in de Jodenbuurt. Het blokvormige en in classicistische stijl gebouwde pand doet nog altijd dienst als synagoge. Het is de moeite waard om hier een kijkje te nemen, het interieur is prachtig.

In 1670 is men begonnen met de bouw van deze synagoge en de snoge werd op 2 augustus 1675 feestelijk geopend. Thans is de synagoge een multifunctioneel pand. Nog steeds vinden hier de diensten van de Portugees-Israëlitische Gemeente plaats. In het pand en de bijgebouwen bevindt zich een collectie van circa 800 ceremoniële voorwerpen die dagelijks bezichtigd kunnen worden. Er worden maandelijks ook zogeheten kaarslichtconcerten georganiseerd.

‘Israëlische lunch’

Van 12.00 tot 13.00 uur wordt in het museumcafé een ‘Israëlische lunch’ genuttigd en daarna wordt een bezoek gebracht aan Beth Haim, Huis des Levens, in Oudekerk aan de Amstel, de begraafplaats van de Portugees-Israëlitische Gemeente. Al bijna 400 jaar worden de leden van de gemeente hier begraven. De begraafplaats, met ongeveer 28.000 graven, het Vegahuis, de bewaarderswoning en het Rodeamentoshuis is een monumentaal complex dat in oorspronkelijke staat is gebleven. Vooral in de Gouden Eeuw zijn hier prachtige marmeren grafstenen met indrukwekkende decoraties en inscripties geplaatst. Hier liggen tal van vooraanstaande rabbijnen, diplomaten en wetenschappers, onder anderen de rabbijnen Menasseh ben Israël en Jacob Sasportas.

Na een rondleiding van een uur (inclusief een korte film) staat om 15.30 uur het vertrek naar Zwolle gepland.

Deelname

De deelnamebijdrage is € 20 (contant te betalen voor vertrek in Zwolle). Opgeven: bij Jan Mulder, telefonisch van maandag tot en met woensdag tussen 18.30 en 19.00 uur: 038-4527431. Er is plek voor 45 personen.

 

Meer nieuws

Magazine

Talitha Nawijn: “Zingen is ook uiten wat in je hart leeft”

Zwolle staat bekend als een van de steden met de meeste koren. Volgens de Zwolse Zangraad zijn er maar liefst 70 koren, waarbij 55 aangesloten bij de Zwolse Zangraad. Samen zijn dat zo’n 1600 zangers (bron: zwolsezangraad.nl). Talitha Nawijn is dirigent van één van deze koren: gospelkoor Grace en Glory. Daarnaast is ze zangeres en…

Nieuws

Een avond over Dirk van Herxen op 21 mei met Mink de Vries

Wanneer je van Zwolle naar Deventer rijdt kom je langs Windesheim en Herxen. Kleine dorpen waar je zomaar voorbij rijdt, terwijl de namen van deze dorpen ooit kloosterlingen uit heel Europa naar onze regio lokten. Zowel de plaats Windesheim, als Dirk van Herxen (1381–1457) uit Herxen, hebben een grote rol gespeeld binnen de Moderne Devotie…

Nieuws

Michaëlsvieringen in de Grote Kerk op 14 en 21 april

Zondag 14 april is er om 17.00 uur een Michaëlsviering in de Grote Kerk. Voorganger is ds. Henk Vijver. De komende weken lezen we een tekst uit een brief van Paulus die in het licht van Pasen de wereld intrekt, 1 Korintiërs 1:4-9. Met medewerking van enkele leden van de Michaëlscantorij o.l.v. cantor/organist Toon Hagen….