Excursie Amsterdam op 29 mei: Portugese Joden

Nieuws

De Zwolse commissie Kerk en Israël organiseert op woensdag 29 mei een excursie, waarbij aandacht is voor de Portugese Joden in Nederland. Om 9.15 uur is het vertrek: met de bus naar Amsterdam, waar om ongeveer 10.30 uur koffie of thee wordt gedronken in het museumcafé van het Joods Cultureel Kwartier. Daarna is er een bezoek aan de Portugese Synagoge, met een rondleiding door gidsen.

De Portugese synagoge is al eeuwenlang een sfeerbepalend gebouw in het centrum van Amsterdam. Het gebouw, in Amsterdamse kringen ook wel snoge genoemd, ligt aan het Mr. Visserplein en grenst direct aan het Jonas Daniël Meijerplein en het Waterlooplein. Vroeger lag het midden in de Jodenbuurt. Het blokvormige en in classicistische stijl gebouwde pand doet nog altijd dienst als synagoge. Het is de moeite waard om hier een kijkje te nemen, het interieur is prachtig.

In 1670 is men begonnen met de bouw van deze synagoge en de snoge werd op 2 augustus 1675 feestelijk geopend. Thans is de synagoge een multifunctioneel pand. Nog steeds vinden hier de diensten van de Portugees-Israëlitische Gemeente plaats. In het pand en de bijgebouwen bevindt zich een collectie van circa 800 ceremoniële voorwerpen die dagelijks bezichtigd kunnen worden. Er worden maandelijks ook zogeheten kaarslichtconcerten georganiseerd.

‘Israëlische lunch’

Van 12.00 tot 13.00 uur wordt in het museumcafé een ‘Israëlische lunch’ genuttigd en daarna wordt een bezoek gebracht aan Beth Haim, Huis des Levens, in Oudekerk aan de Amstel, de begraafplaats van de Portugees-Israëlitische Gemeente. Al bijna 400 jaar worden de leden van de gemeente hier begraven. De begraafplaats, met ongeveer 28.000 graven, het Vegahuis, de bewaarderswoning en het Rodeamentoshuis is een monumentaal complex dat in oorspronkelijke staat is gebleven. Vooral in de Gouden Eeuw zijn hier prachtige marmeren grafstenen met indrukwekkende decoraties en inscripties geplaatst. Hier liggen tal van vooraanstaande rabbijnen, diplomaten en wetenschappers, onder anderen de rabbijnen Menasseh ben Israël en Jacob Sasportas.

Na een rondleiding van een uur (inclusief een korte film) staat om 15.30 uur het vertrek naar Zwolle gepland.

Deelname

De deelnamebijdrage is € 20 (contant te betalen voor vertrek in Zwolle). Opgeven: bij Jan Mulder, telefonisch van maandag tot en met woensdag tussen 18.30 en 19.00 uur: 038-4527431. Er is plek voor 45 personen.

 

Meer nieuws

Nieuws

Many Nations, One People! Interculturele samenkomst 7 juli

In de regio Zwolle leven meer dan 115 nationaliteiten op een ontspannen manier met elkaar samen. Maar ook wel grotendeels langs elkaar heen. Juist in de kerk ontmoeten we elkaar als broers en zussen, uit elke stam en natie. Wij willen elkaar graag ontmoeten tijdens een interculturele samenkomst op zondagavond 7 juli, Sionskerk Glanerbeek 10…

Nieuws

Kloosterbioscoop 20 juni: ‘Hajo, een Joodse vluchteling’

Op 20 juni is het Wereldvluchtelingendag. De kloosterbioscoop sluit daarbij aan door te documentaire Hajo, een joodse vluchteling te vertonen. Documentairemaker Jacqueline de Bruijn zal zelf aanwezig zijn en deelnemen aan het nagesprek. De kloosterbioscoop is onderdeel van het programma-aanbod van de Dominicanenkerk in Zwolle en wordt tevens aangeboden in het kader van het programma Bezinning &…

Magazine

Het verhaal achter Windmolenpark Hattemerbroek

Geloof + Hoop + Liefde = Vrede Dicht bij het verkeersknooppunt Hattemerbroek aan de N50 richting Kampen staan vier windmolens. Bovenin de molen staan de woorden: Faith, Hope, Love en Peace. Wat is de betekenis en achtergrond hiervan? Jan Dunnink ging in gesprek met Jan van Werven, initiatiefnemer van het Windmolenpark Hattemerbroek. Het begon allemaal…