Engelenervaringen: een duwtje in de goede richting

Nieuws

De redactie van ons magazine Gaandeweg vroeg mensen naar hun engelenervaring. Het leverde bijzondere, ontroerende en kwetsbare verhalen op. Vandaag de tweede, over een engel met een stimulerende boodschap. 

Ds. Cor Baljeu, predikant van de Open Kring, vertelt: “Worstelend met de vraag: ‘wat wil ik worden als ik later groot ben?’ werd verpleegkundige mijn keus, want één ding wist ik wel: werken met en tussen mensen, corebusiness van verpleegkundigen. Tijdens die opleiding leverde ik een toets psychologie foutloos in. De docente zei: ‘niemand heeft deze test ooit foutloos gemaakt, waarom ben je geen wiskunde gaan studeren?’ Dat woord bleef hangen: studeren, wie ik? Dit paste niet bij mijn zelfbeeld: een universitaire studie is niet voor mij weggelegd. Wel landde deze opmerking als een zaadje dat nog moest ontkiemen. Maar die opmerking opende voor mij voorzichtig een perspectief: … als ik inderdaad potentie bezit voor een universitaire studie, dan moet dat theologie zijn. De verpleegkundige werkt met lijden, vaak wordt lijden als zinloos betiteld. Theologie accepteert die zinloosheid niet, dat sprak mij aan. Maar studeren: wie ik?

Enkele jaren later – inmiddels vader van twee kinderen – tijdens de verjaardag van mijn schoonmoeder een toastje met kip-kerriesalade vullend, zei haar vriendin, zomaar uit het niets: ‘… weet je wat jij eigenlijk had moeten  worden, maar ja,’ zei ze, ‘dat is nu te laat natuurlijk: predikant!’ Het broze toastje brak in mijn hand. Deze opmerking werkte als een plens water dat het eerder ingedaalde ‘studiezaadje’ deed ontkiemen.

Was zij een engel? Geen idee, wel heb ik deze opmerking als een enorm stimulerende boodschap richting het predikantschap ervaren: ga die weg nou maar, hoe lang deze ook zal zijn!”

Tekst: Karin Vrieling
Het artikel ‘Engelenervaringen’ verscheen in Gaandeweg, u leest het magazine hier

Meer nieuws

PKN Zwolle

Vrede vinden in gevangenschap – hoe doe je dat?

Schuin tegenover Tuinland in Zwolle-Zuid staat een bijzonder gebouw met rode stenen: de penitentiaire inrichting (PI) Zwolle. Bijzonder aan deze gevangenis is dat er (gescheiden) zowel mannen als vrouwen zitten, verspreid over verschillende afdelingen. Waaronder een ISD-afdeling (voor veelplegers), een extra zorgvoorziening en een afdeling voor vrouwelijke terroristen. Ook is er een penitentiair psychiatrisch centrum….

Magazine

Ontvang vrede en deel die uit!

“Er is veel onrust om ons heen. In het Midden-Oosten, in Oekraïne en op zoveel andere plekken kunnen mensen niet zorgeloos leven. Dat geldt trouwens ook voor mensen dichtbij, misschien wel voor u, voor jou, dat er vooral zorg en onrust in het leven is.” Een overweging van ds. Gert-Jan Codée, predikant van de Jeruzalemkerk….

Magazine

Weiger een vijand te zijn!

Column uit Gaandeweg, zomernummer 2024. Ondanks de moeilijke omstandigheden en voortdurende dreiging van landonteigening, stelt de familie Nassar zich op een geweldloze en creatieve manier op. Dat doen zij in het voetspoor van Jezus met als motto ‘Wij weigeren vijanden te zijn’. De Palestijns-christelijke familie runt ‘Tent of Nations’, een educatieve boerderij en tevens vredesproject…