Nieuws

Diverse activiteiten in kader van Vredesweek in Zwolle

Plaatsingsdatum: 25 augustus 2023

Vrede is meer dan de afwezigheid van oorlog. Hoe dit eruit ziet en tot stand komt, gaat iedereen aan. Daarom is jaarlijks al meer dan 50 jaar de vredesweek. Van 16 t/m 24 september 2023 zijn in heel Nederland honderden lokale activiteiten met een gemeenschappelijk doel: vrede. In Zwolle organiseert Vredesplatform Zwolle met diverse organisaties, waaronder kerken, diverse activiteiten zoals een Walk of Peace, een studiedag, lezingen en een filmvertoning.  

Hieronder een volledig overzicht van alle activiteiten in Zwolle van 16 tot en met 24 september. Of bekijk online de flyer Zwolse Vredesweek 2023. U kunt ook terecht op de website van Vredesplatform Zwolle. Op de website van de Protestantse Kerk in Nederland is een speciale webpagina met onder meer informatie over liturgie in de vredesweek en materiaal voor jeugdwerk.

Zaterdag 16 september

11.00 tot 12.00 uur: Meditatieve aandacht voor vrede Door de Zwolse Stiltewerkers. Ook voor kinderen. Locatie: Rode Torenplein.

13.30 uur: Walk of Peace. Wandeling (3 km) of Fietsen (6 km) in kleine groepjes door de wijk Aa-landen. Je hebt onderweg gesprekken over ‘Vrede en Klimaat’. Op verschillende stopplaatsen zie je wat er op dit gebied gedaan wordt. Startplaats Integraal Kind Centrum De Werkschuit Rijnlaan 200, 8032 TK Zwolle. Iedereen welkom. Je hoeft je niet op te geven en lees hier meer informatie.

Zondag 17 september

9.30 uur. Oecumenische Vredesdienst in de OLV Basiliek (Peperbuskerk). Samenwerking van Oosterkerk, Lutherse Kerk, TAK Parochie, De Werkplaats en de Wolweverkerk (Doopsgezinden en Remonstranten).

Maandag 18 september

19.30 uur. Impact van wapengebruik op milieu. Locatie: de Wolweverkerk (Doopsgezinden en Remonstranten), Wolweverstraat 9. Gespreksavond met als spreker Wendela de Vries van Stop de Wapenhandel.

Dinsdag 19 september

19.30 uur. Run4Peace Van het Dominicanenklooster langs de Synagoge naar de Ulumoskee i.s.m. Run2day en SLAG. Vrijwillige gift. Vooraf aanmelden via www.run2dayevents.nl. Start: Dominicanenklooster, Assendorperstraat 29.

19.00 uur. “Pacifist in oorlogstijd” Apostolisch Genootschap, Pilotenlaan 1, Zwolle Lezing door Willem de Haan Over de kracht van pacifisme waar iedereen om oorlog roept.

Woensdag 20 september

19.30 uur (inloop 19.15 uur). Vertoning van de film “Des hommes et des dieux”. Locatie: Oosterkerk Koewegje 2, aan de Turfmarkt. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over zeven monniken, die in 1996 in Algerije zijn vermoord door extremisten. Na afloop mogelijkheid tot gezamenlijk nagesprek met Iemke Epema.

Donderdag 21 september

14.30 tot 17.00 uur: Kennismaken met rituelen rondom dood en begraven, organisatie: SLAG Zwolle (Samen Leven Anders Geloven). Dit is een fietstocht. Begraafplaatsenpad. Start bij de Joodse Begraafplaats aan de Kuyerhuislaan 5, daarna Islamitische afdeling Kranenburg en vervolgens Bergklooster bij beeld van Thomas a Kempis. Opgeven via www.slag-zwolle.nl is fijn, gewoon komen mag ook.

20.00 uur: Dialoog over Democratie Humanistisch Café, Locatie: Wolweverstraat 9. Dialoogbegeleider: Marlies Tjallingii.

Vrijdag 22 september

19.30 uur: Vredeszingen. Zang en teksten rond het thema van de Vredesweek, m.m.v. Anneke Grunder en van het Aquinokoor. Dominicanenkerk, Assendorperstraat 22.

Zaterdag 23 september

10.00 uur: Oorlog heb je er vrede mee? Studiedag van de Dominicanenkerk, Assendorperstraat 22. Het is opnieuw oorlog in Europa. Rusland is Oekraïne binnengevallen, met een enorm gewapend conflict als gevolg. Grove schendingen van mensenrechten en oorlogsrecht. Maar wapens leiden tot bloedvergieten. Hoe bepaal je je standpunt in dit dilemma? Anderhalf jaar geleden zijn we de veiligheid van onze naoorlogse wereld wakker geschud. Het is opnieuw oorlog in Europa. Rusland is Oekraïne binnengevallen, met een enorm gewapend conflict als gevolg. Grove schendingen van mensen-rechten en oorlogsrecht. met bijdragen van Erik Borgman (lekendominicaan) en Cinta Depondt (PAX). Hoe bepaal je je standpunt in dit dilemma? Voor volledig programma en opgave via: www.dominicanenzwolle.nl/programma/studiedag-oorlog-heb-je-er-vrede-mee/tickets. Kijk op https://vredesplatformzwolle.com/1-vredesweek/.

20.00 uur: De tent van het Oosten, Papenstraatheater, Blijmarkt 25. Jawdat Shaabo. Maak kennis met de cultuur van ‘Arabische’ landen, van Marokko tot Afghanistan. Meer begrip voor andere culturen is hoog nodig voor vrede en een beter klimaat.

Zondag 24 september

19.30 uur: Michaëlsviering in de Grote Kerk, Melkmarkt Centraal in deze viering aan het einde van de vredesweek staat de cantate 115 van Johan Sebastiaan Bach, ‘Mach dich, mein Geist bereit’ met daarin een prachtige sopraan-aria ‘Bete, Bete’.

20.00 uur: Concert Uitvoering “The Crack” Inleiding door Krist Oelbrandt. Dominicanenkerk, Assendorperstraat 22.

Delen:
Terug naar nieuwsoverzicht