De zin van je leven: ds. Cor Baljeu

Nieuws

Onlangs verscheen de NBV21: een herziening van de Nieuwe Bijbelvertaling. Wij vroegen onze predikanten – geïnspireerd door het tv-programma ‘De zin van je leven’ dat vanwege de NBV21 wordt uitgezonden – “Wat is de zin van jouw leven?” Oftewel, welke zin uit de Bijbel ligt je na aan het hart? Omdat-ie inspireert, troost of misschien wel schuurt. Ds. Cor Baljeu (Open Kring) trapt af. 

MIJN TEKST…

…is 1 Petrus 2, 5a: ‘…laat u zelf als levende stenen gebruiken voor de bouw van een geestelijk huis (NBG ’51)’. Dat is de huwelijkstekst van mijn vrouw Sonja en mij, woorden die klonken op vrijdag 16 januari 1981.

‘…laat u zelf als levende stenen gebruiken voor de bouw van een geestelijke tempel‘ (NBV), klonken ook op zondag 19 juni 2011 in de Ontmoetingskerk van Pijnacker, waar ik bevestigd werd als predikant.

Als ik terugblik op ons veertig jarig huwelijk denk ik dat deze woorden passen bij ons als echtpaar: jong ouders van een zoon en drie dochters, een levendig, soms chaotisch geheel, veel lol en soms ook strijd voor de plek in het gezin. Bij mijn intreden als predikant in de Open Kring sprak Maarten Westerduin, toen voorzitter van de AK, woorden die ons raakten: ’Sonja en Cor, in onze ontmoeting heb ik jullie leren kennen als ondernemend stel’, 1 Petrus 2, 5a borrelde toen bij mij op. Ik ervoer deze woorden als bevestiging van ‘onze tekst’, een rijk raak moment.

Als levende steen hoop ik met anderen levende stenen te zijn, aanstekelijk, aantrekkelijk, plek waar het goed toeven is, plek waar trouw, hoop, humor en liefde aanwezig zijn.

Ik geloof in de kerk als helende gemeenschap, een kerk waar we naar streven samen het gezicht van Christus te vormen. Christus betekent gezalfde. Hij zalft en Hij wordt gezalfd. Zalf heelt wonden. Christus heelt de wonden van de ziel. Als we open staan voor Zijn genezende zalf vormen we als gemeente het gezicht van Christus, bezig zijnde zijn aangezicht te zoeken, zoekende zijn aangezicht vormend.

Fotocollage ‘Je cherche ton visage’

Daarom voeg ik de fotocollage ‘Je cherche ton visage’ bij mijn verhaal. Deze collage heeft mij mijn lange studieperiode begeleidt. Het is de verbeelding en voorkant van menig essay en werkstuk dat ik in al die jaren heb geschreven, inclusief eindscriptie. Het kleurde de liturgie van de dienst van verbinden en intrede op zondag 30 september 2018 in de Open Kring.

Je cherche ton visage is eigenlijk ’nous cherchons ton visage’, wij zoeken uw aangezicht! Zoekers zijn levende stenen die samen een geestelijk huis vormen en er zijn momenten dat dit huis als tempel wordt ervaren.

Meer nieuws

Magazine

Talitha Nawijn: “Zingen is ook uiten wat in je hart leeft”

Zwolle staat bekend als een van de steden met de meeste koren. Volgens de Zwolse Zangraad zijn er maar liefst 70 koren, waarbij 55 aangesloten bij de Zwolse Zangraad. Samen zijn dat zo’n 1600 zangers (bron: zwolsezangraad.nl). Talitha Nawijn is dirigent van één van deze koren: gospelkoor Grace en Glory. Daarnaast is ze zangeres en…

Nieuws

Excursie Amsterdam op 29 mei: Portugese Joden

De Zwolse commissie Kerk en Israël organiseert op woensdag 29 mei een excursie, waarbij aandacht is voor de Portugese Joden in Nederland. Om 9.15 uur is het vertrek: met de bus naar Amsterdam, waar om ongeveer 10.30 uur koffie of thee wordt gedronken in het museumcafé van het Joods Cultureel Kwartier. Daarna is er een…

Nieuws

Een avond over Dirk van Herxen op 21 mei met Mink de Vries

Wanneer je van Zwolle naar Deventer rijdt kom je langs Windesheim en Herxen. Kleine dorpen waar je zomaar voorbij rijdt, terwijl de namen van deze dorpen ooit kloosterlingen uit heel Europa naar onze regio lokten. Zowel de plaats Windesheim, als Dirk van Herxen (1381–1457) uit Herxen, hebben een grote rol gespeeld binnen de Moderne Devotie…