De kerk en duurzaamheid

Nieuws

Iedere eerste dinsdag van september is het ‘Duurzame Dinsdag’. Honderden duurzame ideeën en initiatieven worden – in een koffertje – aan politici in Den Haag overhandigd. Hoe kijkt de Protestantse Kerk eigenlijk naar dit thema?

“Het maakt pijnlijk duidelijk dat de mens Gods goede schepping aan het vernietigen is”, schrijft Ds. René de Reuver, scriba van de generale synode van de PKN, naar aanleiding van het onlangs verschenen klimaatrapport van de Verenigde Naties. “Duurzaamheid is onlosmakelijk verbonden met rechtvaardigheid. Het zijn vooral de armsten van de wereld die lijden onder deze veranderingen. Kwetsbaarder als ze zijn voor de negatieve gevolgen van de klimaatverandering terwijl zij over minder middelen beschikken om de geleden schade op te vangen.”

Klimaatgerechtigheid
In zijn reactie pleit De Reuver dat het werk van de kerk en haar leden bestendig en toekomstgericht, ofwel duurzaam moet zijn. Ook in Zwolle zijn verschillende kerken actief aan de slag met duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid en het vergroenen van de eigen gemeenschap. Zo draagt de Adventskerk het label ‘Groene Kerk’. Eén van de initiatieven van groenekerken.nl is de petitie voor klimaatgerechtigheid. De petitie ondertekenen kan hier.

Lees hier de volledige reactie van Ds. René de Reuver.

Meer nieuws

Nieuws

Excursie Amsterdam op 29 mei: Portugese Joden

De Zwolse commissie Kerk en Israël organiseert op woensdag 29 mei een excursie, waarbij aandacht is voor de Portugese Joden in Nederland. Om 9.15 uur is het vertrek: met de bus naar Amsterdam, waar om ongeveer 10.30 uur koffie of thee wordt gedronken in het museumcafé van het Joods Cultureel Kwartier. Daarna is er een…

Nieuws

Een avond over Dirk van Herxen op 21 mei met Mink de Vries

Wanneer je van Zwolle naar Deventer rijdt kom je langs Windesheim en Herxen. Kleine dorpen waar je zomaar voorbij rijdt, terwijl de namen van deze dorpen ooit kloosterlingen uit heel Europa naar onze regio lokten. Zowel de plaats Windesheim, als Dirk van Herxen (1381–1457) uit Herxen, hebben een grote rol gespeeld binnen de Moderne Devotie…

Nieuws

Michaëlsvieringen in de Grote Kerk op 14 en 21 april

Zondag 14 april is er om 17.00 uur een Michaëlsviering in de Grote Kerk. Voorganger is ds. Henk Vijver. De komende weken lezen we een tekst uit een brief van Paulus die in het licht van Pasen de wereld intrekt, 1 Korintiërs 1:4-9. Met medewerking van enkele leden van de Michaëlscantorij o.l.v. cantor/organist Toon Hagen….