Nieuws

De kerk en duurzaamheid

Plaatsingsdatum: 7 september 2021

Iedere eerste dinsdag van september is het ‘Duurzame Dinsdag’. Honderden duurzame ideeën en initiatieven worden – in een koffertje – aan politici in Den Haag overhandigd. Hoe kijkt de Protestantse Kerk eigenlijk naar dit thema?

“Het maakt pijnlijk duidelijk dat de mens Gods goede schepping aan het vernietigen is”, schrijft Ds. René de Reuver, scriba van de generale synode van de PKN, naar aanleiding van het onlangs verschenen klimaatrapport van de Verenigde Naties. “Duurzaamheid is onlosmakelijk verbonden met rechtvaardigheid. Het zijn vooral de armsten van de wereld die lijden onder deze veranderingen. Kwetsbaarder als ze zijn voor de negatieve gevolgen van de klimaatverandering terwijl zij over minder middelen beschikken om de geleden schade op te vangen.”

Klimaatgerechtigheid
In zijn reactie pleit De Reuver dat het werk van de kerk en haar leden bestendig en toekomstgericht, ofwel duurzaam moet zijn. Ook in Zwolle zijn verschillende kerken actief aan de slag met duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid en het vergroenen van de eigen gemeenschap. Zo draagt de Adventskerk het label ‘Groene Kerk’. Eén van de initiatieven van groenekerken.nl is de petitie voor klimaatgerechtigheid. De petitie ondertekenen kan hier.

Lees hier de volledige reactie van Ds. René de Reuver.

Delen:
Terug naar nieuwsoverzicht