BLOG: Zomeravond

Nieuws

Zomeravond

Ik lig al in bed,
maar de zon is nog op
en de merel is zó hard aan ’t fluiten!
Ik lig al in bed
met de beer en de pop
en verder is iedereen buiten.
De radio speelt
in de kamer benee
of is het hiernaast bij de bakker?
Nou hoor ik een kraan.
O, ze zetten weer thee
en ik ben nog zo vreselijk wakker.

Ik lig al in bed
en ik mag er niet uit,
want de klok heeft al zeven geslagen.
Ik wil een stuk koek
en een halve beschuit,
maar ik durf er niet meer om te vragen.

Ik lig al in bed
en ik speel met mijn teen
en de zon is nog altijd aan ’t schijnen.
En ik vind het gemeen
dat ik nou alleen
in mijn bed lig, met dichte gordijnen.

U mag raden wie dit gedicht heeft geschreven. U herkent de stijl vast meteen. Een gedicht dat feilloos het gevoel treft dat hoort bij een warme zomeravond. Het volle leven. En daar graag deel aan willen hebben.

De maand juni is aangebroken en ineens is het dan toch zomerachtig geworden. De bomen vol in het blad. Alles zo lekker fris dankzij die regenperiode. We eten’s avonds weer achterin de tuin, waar de zon nog lang schijnt. Na het eten gaan onze kinderen vaak nog even richting Openluchtbad om nog een uurtje te zwemmen. Dat kan nu gelukkig weer. Terwijl ik dit zit te typen zie ik voor ons huis groepjes jongeren vrolijk pratend langsfietsen, op de terugweg van de Wythmenerplas.

Deze weken is het heerlijk lang licht. Dat geeft een zorgeloos gevoel. De teruglopende besmettingscijfers stemmen hoopvol. De vaccinaties gaan nu echt in vlot tempo. Er kan steeds meer. Er is weer perspectief, je kunt weer vooruit kijken.

Wat gaan we doen met de zomer die op ons toekomt? Met onze nieuwe vrijheid? Kunnen we het gevoel vasthouden dat het heel bijzonder is, alles wat nu weer mogelijk is? En kunnen we misschien ook iets vasthouden van het goede van het moeten leven met beperkingen? Meer rust in de week, meer oog voor wat dichtbij is, meer aandacht voor elkaar? Gaan we misschien straks, als we weer in de greep raken van alles wat voorheen normaal was, ook dingen missen van de tijd die we nu achter ons gaan laten? Hoe het ook zij, laten we er bij stilstaan. Laten we het er met elkaar over hebben, laten we het met elkaar delen.

Blog door: ds. Iemke Epema
Het gedicht ‘Zomeravond’ is van Annie M.G. Schmidt

Meer nieuws

Nieuws

Excursie Amsterdam op 29 mei: Portugese Joden

De Zwolse commissie Kerk en Israël organiseert op woensdag 29 mei een excursie, waarbij aandacht is voor de Portugese Joden in Nederland. Om 9.15 uur is het vertrek: met de bus naar Amsterdam, waar om ongeveer 10.30 uur koffie of thee wordt gedronken in het museumcafé van het Joods Cultureel Kwartier. Daarna is er een…

Nieuws

Een avond over Dirk van Herxen op 21 mei met Mink de Vries

Wanneer je van Zwolle naar Deventer rijdt kom je langs Windesheim en Herxen. Kleine dorpen waar je zomaar voorbij rijdt, terwijl de namen van deze dorpen ooit kloosterlingen uit heel Europa naar onze regio lokten. Zowel de plaats Windesheim, als Dirk van Herxen (1381–1457) uit Herxen, hebben een grote rol gespeeld binnen de Moderne Devotie…

Nieuws

Michaëlsvieringen in de Grote Kerk op 14 en 21 april

Zondag 14 april is er om 17.00 uur een Michaëlsviering in de Grote Kerk. Voorganger is ds. Henk Vijver. De komende weken lezen we een tekst uit een brief van Paulus die in het licht van Pasen de wereld intrekt, 1 Korintiërs 1:4-9. Met medewerking van enkele leden van de Michaëlscantorij o.l.v. cantor/organist Toon Hagen….