In De Swollenaer: “Goed voor de aarde zorgen is onze opdracht”

Nieuws

Met opvallende hesjes aan en prikkers en afvalzakken in de aanslag trekt een groep Jeruzalemkerkers elke twee weken de wijk in. Duurzaamheid en milieu zijn belangrijk voor de kerken van de Protestantse Gemeente Zwolle. “God heeft de aarde gemaakt zodat wij hem kunnen gebruiken. Niet misbruiken.”

“Wist je dat bierdopjes heel gevaarlijk zijn voor egels?” De 11-jarige Hugo is fanatiek, zelfs het kleinste afval moet in de zak. Hugo doet met zijn ouders en zusjes vaak mee met het zwerfafvalprikken rond hun kerk in Assendorp. Moeder Anneke: “Wij mogen namens God voor de aarde zorgen, maar we maken er een potje van. Op deze manier kunnen we als kerk een klein steentje bijdragen.”

Verantwoordelijkheid

De mee-prikkende ouders vinden het belangrijk om hun kinderen verantwoordelijkheid voor het milieu mee te geven. Fabian: “Ik zie dat mijn dochters hun vrienden nu aanspreken als ze iets van zich afgooien.” Dochter Rhodé (15) vindt het niet meer dan normaal dat je niks op de grond gooit. Ze wijst bij de skatebaan naar de blikjes en peuken. “Ik vind het best sneu. Er is gewoon een prullenbak en dan ligt er zóveel naast.”

Welkom

De oogst deze zaterdagmorgen: 11 propvolle afvalzakken. Dankzij het project ‘Schoon Zwolle’ levert dit de kerk een mooie vergoeding op. Maar ook de zichtbaarheid in de wijk is voor de Jeruzalemkerk waardevol. Regelmatig spreken mensen de afvalprikkers aan, soms volgt een gesprekje. “We willen geen zieltjes winnen, maar mensen wel laten merken dat ze welkom zijn”, legt organisator Jan Jonker uit. “Eigenlijk laten we voorál zien dat de kerk ertoe doet.”

Woon je in Assendorp en wil je mee-prikken? Meld je aan via janjonkerzwolle@hetnet.nl

De zwerfvuilprikkers worden vaak aangesproken als ze bezig zijn. Anneke: “Mijn zoon kreeg een keer geld van een mevrouw, ze vond het zo goed dat hij dit deed. Je merkt dat het anderen aan het denken zet. En zelf krijgen de kinderen ook meer oog voor het milieu. Dan zitten we op de fiets, en roept er opeens één: ‘Stop mama, daar ligt een blikje’.”
Fabian (midden) hoopt dat met deze actie er meer begrip komt voor de kerk, voor elkaar. “Wij zijn er niet alleen op zondag voor onszelf. Dat idee leeft nog sterk. Op deze manier laat je als kerk zien wat je nog meer doet. En dat je verantwoordelijkheid neemt voor de wijk waar je als kerk zit.”
De afvalprikkers krijgen spontaan hulp van drie jongens uit de wijk. Nadat ze drie volle zakken uit hun bolderkar hebben gehaald, nemen ze graag even een kijkje in de kerk. Jeruzalemkerker Carla laat het doopvont zien. “Is dat met water” vraagt er een. Carla: “Ja, dat heb je goed. Het water waarmee we dopen is het teken dat God voor je wilt zorgen. “Gááf”, krijgt ze als reactie.

De Jeruzalemkerk is één van de zes wijkkerken van de Protestantse Gemeente Zwolle. Ontdek de kerk op pknzwolle.nl/welkom

Dit artikel verscheen woensdag 28 september in weekblad De Swollenaer.
Foto’s: Hans van Eerbeek

Meer nieuws

Magazine

Talitha Nawijn: “Zingen is ook uiten wat in je hart leeft”

Zwolle staat bekend als een van de steden met de meeste koren. Volgens de Zwolse Zangraad zijn er maar liefst 70 koren, waarbij 55 aangesloten bij de Zwolse Zangraad. Samen zijn dat zo’n 1600 zangers (bron: zwolsezangraad.nl). Talitha Nawijn is dirigent van één van deze koren: gospelkoor Grace en Glory. Daarnaast is ze zangeres en…

Nieuws

Excursie Amsterdam op 29 mei: Portugese Joden

De Zwolse commissie Kerk en Israël organiseert op woensdag 29 mei een excursie, waarbij aandacht is voor de Portugese Joden in Nederland. Om 9.15 uur is het vertrek: met de bus naar Amsterdam, waar om ongeveer 10.30 uur koffie of thee wordt gedronken in het museumcafé van het Joods Cultureel Kwartier. Daarna is er een…

Nieuws

Een avond over Dirk van Herxen op 21 mei met Mink de Vries

Wanneer je van Zwolle naar Deventer rijdt kom je langs Windesheim en Herxen. Kleine dorpen waar je zomaar voorbij rijdt, terwijl de namen van deze dorpen ooit kloosterlingen uit heel Europa naar onze regio lokten. Zowel de plaats Windesheim, als Dirk van Herxen (1381–1457) uit Herxen, hebben een grote rol gespeeld binnen de Moderne Devotie…