Nieuws

In De Swollenaer: “Songs uit Top 2000 passen mooi in kerkdienst”

Plaatsingsdatum: 8 september 2022

Terwijl op een zomerse zondagochtend de kerkzaal van de Open Kring in Stadshagen volstroomt, speelt de band Brandnew wat nummers. Op deze zondag maken enkele kinderen uit groep 8 de sprong van de kinderkring naar de tieneractiviteiten. Een mooie gelegenheid voor de jongeren van Brandnew om nummers te spelen uit de Top 2000, waarvan enkele songs uitgezocht door de kinderen. “We zijn blij met dit podium.” 

“Brandnew bestaat uit jongeren die elkaar kennen uit de buurt, we zijn geen kerkband,” vertelt Marte Kloosterman, één van de leadzangeressen. “We mochten gebruik maken van een ruimte in het gebouw om te oefenen. We zijn blij dat we nu wat terug kunnen doen. En het is natuurlijk leuk om voor een wat grotere groep mensen te mogen optreden.” In de kerkdienst laat Brandnew zes liedjes horen uit de Top 2000.

Enthousiasme

Onder meer Morning has broken van Cat Stevens en I’ll be there for you van The Rembrandts worden met enthousiasme gespeeld door bandleden Bram, Judith, Marte, Menno, Mirjam, Thijs en Wieske. Voorganger dominee Cor Baljeu weet de teksten van de songs te verweven in zijn gebeden en overweging. Wanneer mensen vanuit de kerk naar voren lopen om een waxinelichtje aan te steken, speelt de band You’ll be in my heart van Phil Collins. Het duurt even voordat iedereen weer terug op zijn plek is. “Jullie hebben dit lied nu misschien wel langer gespeeld dan Phil Collins dat ooit heeft gedaan,” grapt de voorganger.

Deze liedjes raken letterlijk en figuurlijk een snaar

Welkom

Door het optreden van Brandnew zijn ook anderen dan de vertrouwde kerkgangers gekomen. “We willen een open kerk zijn waar iedereen welkom is en graag podium bieden aan jong talent in Stadshagen,” vertelt Baljeu na afloop. In de hal naast de kerkzaal wordt nog door tientallen mensen koffie of thee gedronken en nagepraat. Een vrouw van rond de veertig is enthousiast: “Songs uit Top 2000 passen verrassend mooi in een kerkdienst. Ze raken letterlijk en figuurlijk een snaar.”

De Open Kring is één van de zes wijkkerken van de Protestantse Gemeente Zwolle. Ontdek de kerk op pknzwolle.nl/welkom

Dit artikel verscheen woensdag 7 september in weekblad De Swollenaer.

Foto’s: Hans van Eerbeek

Delen:
Terug naar nieuwsoverzicht