In De Swollenaer: “Samen eten en koffiedrinken, dat doet een mens goed”

Nieuws

Het is een gezellige drukte in de Bagijnehof, het zalencentrum van de Oosterkerk. Op deze dinsdagavond is het weer ‘Wat de pot schaft’. Meer dan 25 mensen komen samen om met elkaar te eten en na afloop koffie te drinken. In principe gebeurt dat elke maand. De maaltijdgroep voorziet in een behoefte, vertelt Dik Kremer van de Oosterkerk. “Mensen vinden het fijn om samen te eten en elkaar te ontmoeten. Ook daar ben je kerk voor.”  

Drie personen hebben zich thuis in de keuken verdienstelijk gemaakt en zorgen op deze avond voor twee verschillende soepen, diverse salades en uiteenlopende quiches. Ook zijn er lekkere toetjes. Alles is door hen meegenomen naar de Bagijnehof. Tijdens de maaltijd wordt aan meerdere tafels door mensen gegeten en met elkaar gesproken. Jan Martens woont in de Wipstrik en eet al jaren mee. “Ik kom omdat het enorm gezellig is. En het eten smaakt hier goed. Als je wat vaker komt, leer je elkaar ook beter kennen.”

Geanimeerde gesprekken

Dik Kremer opent de maaltijd door een tekst voor te lezen uit het Liedboek. Mensen zitten aan diverse tafels, telkens met zijn vieren of vijven. Ze voeren geanimeerde gesprekken. Er is een buffet gemaakt waar de mensen langs gaan en kunnen aangeven wat ze opgeschept willen krijgen. “Het is gewoon gezellig om samen te eten,” zegt Ria van der Meulen. “Samen eten verbindt en inspireert. Het doet een mens goed.”

De Oosterkerk wil niet alleen op zondag kerk zijn

Welkom

De Oosterkerk wil niet alleen op zondag kerk zijn, maar ook op andere dagen in de week zorgen voor inspiratie en ontmoeting, zo legt Kremer uit. “Naast de eetgroep is er maandelijks ook een koffiemoment op donderdagmorgen. Je ziet dan ook veel mensen uit de buurt die even langskomen. Eenzaamheid wordt door mensen als probleem ervaren, ook in Zwolle. Door onze deuren te openen willen we laten zien dat het ook anders kan.”

De Oosterkerk is één van de zes wijkkerken van de Protestantse Gemeente Zwolle. Ontdek de kerk op pknzwolle.nl/welkom

Dit artikel verscheen woensdag 5 oktober in weekblad De Swollenaer.
Foto: Jan Stellingwerff

Meer nieuws

PKN Zwolle

Vrede vinden in gevangenschap – hoe doe je dat?

Schuin tegenover Tuinland in Zwolle-Zuid staat een bijzonder gebouw met rode stenen: de penitentiaire inrichting (PI) Zwolle. Bijzonder aan deze gevangenis is dat er (gescheiden) zowel mannen als vrouwen zitten, verspreid over verschillende afdelingen. Waaronder een ISD-afdeling (voor veelplegers), een extra zorgvoorziening en een afdeling voor vrouwelijke terroristen. Ook is er een penitentiair psychiatrisch centrum….

Magazine

Ontvang vrede en deel die uit!

“Er is veel onrust om ons heen. In het Midden-Oosten, in Oekraïne en op zoveel andere plekken kunnen mensen niet zorgeloos leven. Dat geldt trouwens ook voor mensen dichtbij, misschien wel voor u, voor jou, dat er vooral zorg en onrust in het leven is.” Een overweging van ds. Gert-Jan Codée, predikant van de Jeruzalemkerk….

Magazine

Weiger een vijand te zijn!

Column uit Gaandeweg, zomernummer 2024. Ondanks de moeilijke omstandigheden en voortdurende dreiging van landonteigening, stelt de familie Nassar zich op een geweldloze en creatieve manier op. Dat doen zij in het voetspoor van Jezus met als motto ‘Wij weigeren vijanden te zijn’. De Palestijns-christelijke familie runt ‘Tent of Nations’, een educatieve boerderij en tevens vredesproject…