In De Swollenaer: “Goed voor de aarde zorgen is onze opdracht”

Nieuws

Met opvallende hesjes aan en prikkers en afvalzakken in de aanslag trekt een groep Jeruzalemkerkers elke twee weken de wijk in. Duurzaamheid en milieu zijn belangrijk voor de kerken van de Protestantse Gemeente Zwolle. “God heeft de aarde gemaakt zodat wij hem kunnen gebruiken. Niet misbruiken.”

“Wist je dat bierdopjes heel gevaarlijk zijn voor egels?” De 11-jarige Hugo is fanatiek, zelfs het kleinste afval moet in de zak. Hugo doet met zijn ouders en zusjes vaak mee met het zwerfafvalprikken rond hun kerk in Assendorp. Moeder Anneke: “Wij mogen namens God voor de aarde zorgen, maar we maken er een potje van. Op deze manier kunnen we als kerk een klein steentje bijdragen.”

Verantwoordelijkheid

De mee-prikkende ouders vinden het belangrijk om hun kinderen verantwoordelijkheid voor het milieu mee te geven. Fabian: “Ik zie dat mijn dochters hun vrienden nu aanspreken als ze iets van zich afgooien.” Dochter Rhodé (15) vindt het niet meer dan normaal dat je niks op de grond gooit. Ze wijst bij de skatebaan naar de blikjes en peuken. “Ik vind het best sneu. Er is gewoon een prullenbak en dan ligt er zóveel naast.”

Welkom

De oogst deze zaterdagmorgen: 11 propvolle afvalzakken. Dankzij het project ‘Schoon Zwolle’ levert dit de kerk een mooie vergoeding op. Maar ook de zichtbaarheid in de wijk is voor de Jeruzalemkerk waardevol. Regelmatig spreken mensen de afvalprikkers aan, soms volgt een gesprekje. “We willen geen zieltjes winnen, maar mensen wel laten merken dat ze welkom zijn”, legt organisator Jan Jonker uit. “Eigenlijk laten we voorál zien dat de kerk ertoe doet.”

Woon je in Assendorp en wil je mee-prikken? Meld je aan via janjonkerzwolle@hetnet.nl

De zwerfvuilprikkers worden vaak aangesproken als ze bezig zijn. Anneke: “Mijn zoon kreeg een keer geld van een mevrouw, ze vond het zo goed dat hij dit deed. Je merkt dat het anderen aan het denken zet. En zelf krijgen de kinderen ook meer oog voor het milieu. Dan zitten we op de fiets, en roept er opeens één: ‘Stop mama, daar ligt een blikje’.”
Fabian (midden) hoopt dat met deze actie er meer begrip komt voor de kerk, voor elkaar. “Wij zijn er niet alleen op zondag voor onszelf. Dat idee leeft nog sterk. Op deze manier laat je als kerk zien wat je nog meer doet. En dat je verantwoordelijkheid neemt voor de wijk waar je als kerk zit.”
De afvalprikkers krijgen spontaan hulp van drie jongens uit de wijk. Nadat ze drie volle zakken uit hun bolderkar hebben gehaald, nemen ze graag even een kijkje in de kerk. Jeruzalemkerker Carla laat het doopvont zien. “Is dat met water” vraagt er een. Carla: “Ja, dat heb je goed. Het water waarmee we dopen is het teken dat God voor je wilt zorgen. “Gááf”, krijgt ze als reactie.

De Jeruzalemkerk is één van de zes wijkkerken van de Protestantse Gemeente Zwolle. Ontdek de kerk op pknzwolle.nl/welkom

Dit artikel verscheen woensdag 28 september in weekblad De Swollenaer.
Foto’s: Hans van Eerbeek

Meer nieuws

Zwolse Passion op Goede Vrijdag in de Oosterkerk

In de Zwolse Oosterkerk is op Goede Vrijdag de uitvoering van de Zwolse Passion. Op vrijdag 29 maart om 19.30 uur is iedereen welkom om stil te staan bij het verhaal van Jezus, zijn lijden en sterven. De Oosterkerk bevindt zich aan de Bagijnesingel met de hoofdingang aan het Koewegje. Iedereen is van harte welkom….

Nieuws

Boekpresentatie ‘Levenslessen voor moderne devoten’ op 12 maart

De nieuwe vertaling van de ‘Levenslessen’ van Thomas a Kempis wordt op dinsdagavond 12 maart gepresenteerd. De presentatie en bespreking vindt plaats in het Wijkcentrum Jeruzalemkerk aan de Assendorperdijk 134. De avond wordt georganiseerd door het Ontmoetingshuis Moderne Devotie, ondersteund door de Stichting Thomas a Kempis, in samenwerking met vertaler en schrijver Jacques Koekkoek. Geïnteresseerden zijn…

Nieuws

“Bewogen om de Schepping?” Kerkdienst en schoonmaakactie op 17 maart

Onder de titel ‘Bewogen om de schepping’ is er een kerkdienst met aansluitend een schoonmaakactie op zondag 17 maart in de Open Kring in Stadshagen. De start is om 9.30 uur. “We zoeken naar balans in de lastige vragen over duurzaamheid en verantwoordelijkheid. We doen dit door te zingen, luisteren, spreken,” schrijven de organisatoren. Ds. Jan…