Verhaal

De kerk is voor mij… niet het gebouw, maar de mensen

Plaatsingsdatum: 17 april 2018

Job de Jong (30 jaar), geboren en opgegroeid in Emmen en sinds 2011 woonachtig in Zwolle, deed in 2013 belijdenis in de Adventskerk. Op zijn verzoek werd destijds tijdens de dienst een Bijbeltekst uit Job voorgelezen. “Omdat het leven Job zwaar viel en ik zie wel overeenkomsten met mijn leven”, vertelt Job. Tijdens zijn geboorte kreeg hij een hersenbloeding, waardoor hij lichamelijk beperkt is en aan een rolstoel gebonden is.

Job 1 vers 22: ‘Ondanks alles zondigde Job niet en maakte hij God geen enkel verwijt.’

In de woonkamer van Jobs aangepaste woning staat een wandmeubel vol met klassieke cd’s. Job: “En dit zijn ze nog niet eens allemaal. Klassieke muziek heeft mijn grote interesse. Mijn kennis daarover gebruik ik tijdens mijn vrijwilligerswerk in boekhandel Het Colofon in Arnhem. Ook word ik soms benaderd door Radio 4.”  Daarnaast is Job onder andere vertrouwenspersoon bij de Patiëntenfederatie Nederland en neemt hij deel in de Taizé werkgroep Zwolle (“we kunnen nog mensen gebruiken!”).

Ondanks zijn drukbezette dagen is Jobs betrokkenheid met de Adventskerk groot. Meest recent is zijn deelname aan de gebedsgroep waarvoor hij afgelopen zomer gevraagd werd. Met anderen samen bidden voor wat er gaande is in de kerkelijke gemeente. “Soms is het lastig om van een enkele aantekening van iemand uit de gemeente, de juiste woorden te vinden voor een gebed die het verzoek recht doet. Daarnaast is het ook belangrijk dat je afstand hebt tot degene voor wie je bidt. Anders kan het te heftig zijn, is mijn ervaring.”

De toegankelijkheid van de mensen vind ik belangrijker dan het gebouw

Job bezoekt naast de diensten in de Adventskerk regelmatig de diensten in de Andreaskerk in Hattem waar Wim Hortensius nu predikant is. En af en toe gaat hij naar de Janskerk in Utrecht, vanwege een groep mensen uit Utrecht waarmee hij naar Taizé is geweest. Hij ervaart dat de mate waarin voorgangers en preken hem aanspreken, verschillen. Die diverse ervaringen maken ondermeer dat hij het kerk-zijn los ziet van het kerkgebouw: “De mensen, de gemeenschap van de kerk, zijn voor mij belangrijker dan het gebouw. De toegankelijkheid van het gebouw is voor mij natuurlijk een voorwaarde, maar de toegankelijkheid van de mensen vind ik nog belangrijker. Het naar elkaar omzien en samen bespreken van de Bijbel, waarbij het niet uitmaakt hoe oud verhalen of woorden zijn, speelt voor mij een grote rol als christen.”

Delen:
Terug naar verhalen overzicht