Zwolse Passion op Goede Vrijdag in de Oosterkerk

In de Zwolse Oosterkerk is op Goede Vrijdag de uitvoering van de Zwolse Passion. Op vrijdag 29 maart om 19.30 uur is iedereen welkom om stil te staan bij het verhaal van Jezus, zijn lijden en sterven. De Oosterkerk bevindt zich aan de Bagijnesingel met de hoofdingang aan het Koewegje. Iedereen is van harte welkom.

Centraal staat het klassieke lijdensverhaal dat oud en tegelijk actueel is. Een verhaal dat mensen kan inspireren, hoop en moed geven, meent zanggroep Koorbizniz Oosterkerk die deze Passion bedacht en uitvoert. Een uitvoering met veel hedendaagse muziek. Ds. Wim Hortensius heeft de teksten voor deze bijzondere viering geschreven en zal ze voordragen: als verbinding tussen de Schriftlezingen en de liederen.

Dit jaar is ook een aantal jongeren aangesloten bij Koorbizniz Oosterkerk. “Samen proberen wij een breed publiek te bereiken,” zegt muzikaal leider Geeske Koopman-Ridderbos. “We willen een toegankelijk verhaal vertellen met hedendaagse Nederlandstalige popmuziek, voor zowel jong als oud. We verwachten dat mensen zich aangesproken voelen, geraakt worden, gaan nadenken en een bijzondere avond beleven.”

De liederen en verbindende teksten van de Passion cirkelen dit jaar rond het thema ‘verandering’. In het Marcus-evangelie gaat het over een jonge man van wie we de naam niet kennen. “Maar we kunnen ons in hem herkennen,” zegt ds. Hortensius. “Het verlangen om dicht bij een ander te zijn, de moeite en onmacht om een ander echt te begrijpen, hoe kwetsbaar je bent als je je ware gezicht toont, teleurstelling om verloren idealen, de pijn om een ander los te moeten laten, het gevoel machteloos te staan in een onherbergzame wereld.”

En de predikant vervolgt: “Fascinerend is dat verderop in het Marcus-evangelie opnieuw een jonge man op het toneel verschijnt: in het lege graf van Jezus. Is hij dezelfde? Kan een mens veranderen? Vanuit angst, verdriet en leegte naar vertrouwen, vreugde en hoop? Je wordt in deze Passion uitgedaagd om mee te gaan in deze beweging van Pasen.”

Meer nieuws

Nieuws

Excursie Amsterdam op 29 mei: Portugese Joden

De Zwolse commissie Kerk en Israël organiseert op woensdag 29 mei een excursie, waarbij aandacht is voor de Portugese Joden in Nederland. Om 9.15 uur is het vertrek: met de bus naar Amsterdam, waar om ongeveer 10.30 uur koffie of thee wordt gedronken in het museumcafé van het Joods Cultureel Kwartier. Daarna is er een…

Nieuws

Een avond over Dirk van Herxen op 21 mei met Mink de Vries

Wanneer je van Zwolle naar Deventer rijdt kom je langs Windesheim en Herxen. Kleine dorpen waar je zomaar voorbij rijdt, terwijl de namen van deze dorpen ooit kloosterlingen uit heel Europa naar onze regio lokten. Zowel de plaats Windesheim, als Dirk van Herxen (1381–1457) uit Herxen, hebben een grote rol gespeeld binnen de Moderne Devotie…

Nieuws

Michaëlsvieringen in de Grote Kerk op 14 en 21 april

Zondag 14 april is er om 17.00 uur een Michaëlsviering in de Grote Kerk. Voorganger is ds. Henk Vijver. De komende weken lezen we een tekst uit een brief van Paulus die in het licht van Pasen de wereld intrekt, 1 Korintiërs 1:4-9. Met medewerking van enkele leden van de Michaëlscantorij o.l.v. cantor/organist Toon Hagen….