Meditatie: Een mens te zijn op aarde

Nieuws

Door: Annie Hasker

Als geestelijk verzorger in Isala kom ik regelmatig patiënten tegen die opgaan in de waarden van hun bloed en andere getallen. De dagelijkse uitslagen bepalen of ze een goede of een slechte dag hebben. Sinds de coronapandemie heerst, worden we allemaal bepaald bij de coronacijfers van de dag. Zo lijken we regie en controle te hebben over de pandemie.

Annie Hasker is als geestelijk verzorger verbonden aan het Isala. (Foto Isala: Tineke Vlaming)

Vanwege mijn werk heb ik de afgelopen twee jaren intens mogen ervaren wat het met mensen doet om met corona opgenomen te worden in het ziekenhuis. De intense benauwdheid maakt patiënten angstig. Die angst wordt nog versterkt door het verloop van de ziekte. De meeste mensen zijn zich ervan bewust dat het risico op overlijden toeneemt als ze lang en veel zuurstofondersteuning nodig hebben. Wat me trof is hoe verschillend mensen reageren op hun ziekte. Lang niet iedereen blijft gericht op getallen en uitslagen.

Midden in de benauwdheid van corona vertelden patiënten me wat mens-zijn op deze aarde voor hen betekent. Ze vertelden hoe verbondenheid met familie en vrienden glans gaf aan hun leven. En ze beschreven hun tuin, vertelden over hun werk. Verhalen van dankbare mensen die hun kwetsbaarheid onder ogen durfden zien, al hoopten velen dat ze nog wat langer zouden leven. Vanuit hun kwetsbaarheid konden ze verbondenheid en liefde voelen. En dat gaf hen de kracht om de benauwdheid en onzekerheid tijdens de opname uit te houden. Wie op deze manier de dood kan aanvaarden, kan ook in de laatste levensfase nog volop leven, heb ik ervaren. Dat is ‘mens zijn op aarde’.

“Vanuit hun kwetsbaarheid konden ze verbondenheid en liefde voelen”

Zo verschillend als patiënten omgaan met hun ziekte, zo verschillend reageren we op de pandemie. Nu we al twee jaar leven met corona, voelt het als een lange tijd van ronddwalen in de woestijn. Ons mens-zijn wordt beproefd. Onze vrijheid staat onder druk. We merken dat we onze regie kwijtraken. Maakbaarheid is een illusie geworden. We voelen ons kwetsbaar.

Wij zijn niet de eersten die een tijd in de woestijn moeten leven. Veertig jaar trokken de Israëlieten door de woestijn. En Jezus was veertig dagen in de woestijn (Mattheus 4, 1-11). Hij had honger, was alleen, zeer kwetsbaar. Toch kon hij de duivel weerstaan, omdat Hij wist wat leven was. Hij leefde dankzij de verbondenheid met de Vader. Zo kon Hij de verzoekingen weerstaan. Jezus ging niet voor de snelle oplossingen, de maakbaarheid die de duivel Hem voorhield. Jezus aanvaardde zijn kwetsbaarheid, de vragen en de angsten. Jezus leefde uit Gods Woord. De Geest wees Hem de weg.

Het is moeilijk te geloven dat ook onze woestijn, de pandemie, een doortocht zal blijken te zijn naar Pasen. Misschien kunnen we elkaar gaan vertellen wat mens-zijn op deze aarde voor ons betekent. Kunnen we net als patiënten de balans opmaken van ons leven en ontdekken wat nu van waarde is.
Vanuit het ziekenhuis worden ons richtingwijzers aangereikt: ‘kwetsbaarheid’ en ‘verbondenheid’.

Annie Hasker

Deze tekst verscheen in Gaandeweg, editie 1 2022

Meer nieuws

Nieuws

Vredesweek in Zwolle van 14 tot 22 september

In de landelijke Vredesweek van 14 tot en met 22 september is er in Zwolle een uitgebreid programma met activiteiten. Ze dragen bij om samen stil te staan, na te denken en bezig te zijn met vrede. Op dit moment, met zoveel oorlog dichtbij en veraf, is dit volgens Vredesplatform Zwolle meer dan ooit nodig. Met onder meer op de…

Nieuws

Samen voor de vrede. Nu! Oecumenische viering 15 september

Samen voor de vrede. Nu! Onder dit motto is er op zondag 15 september om 9.30 uur een oecumenische viering in de OLV Basiliek (Peperbuskerk) in Zwolle. Veel kerken in Zwolle zijn die zondag gesloten om juist in de basiliek samen met mensen uit andere kerken de vrede te vieren.  Vrede vieren en samen telkens…

Magazine

Thomas a Kempis komt terug in stripboek

Feestelijke presentatie op 17 september De musical De terugkeer van Thomas, die in november 2022 door leden van de Adventskerk- Oosterkerkgemeente onder grote publieke belangstelling in de Oosterkerk werd uitgevoerd, krijgt een bijzonder vervolg. Op basis van het script van deze musical heeft tekenaar Bernard Bos uit Heerde een stripboek gemaakt, in samenwerking met het…