Kloosterbioscoop 23 maart: There is a place on earth

Nieuws

There is a place on earth is een documentaire over de rol van kunstenaars in natuurbehoud. In het kader van Kloosterbioscoop wordt deze film vertoond op 23 maart in het Dominicanenklooster. Filmmaker Ellen van den Honert is aanwezig en neemt je mee in een prachtige poëtische reis over de wereld. Theo Brand sprak alvast met haar. “Kunst verbindt ons via ons hart en is een krachtige manier om ons met de natuur te verbinden.” 

Ellen van den Honert studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkte internationaal als muziekdocent, projectmanager en ondernemer, terwijl ze ook als liedjesschrijver en uitvoerend artiest actief was, waarbij ze met succes de veelgeprezen albums Breath of the Soul (2006) en Hummingville (2010) uitbracht. In 2015 richtte ze de Wild About Music Foundation op om de synergie tussen kunst en natuurbehoud te bevorderen. Dit leidde tot de productie van haar eerste lange documentaire, There Is A Place On Earth, waarin de rol van kunstenaars in het behoud van de ongerepte natuur wordt onderzocht. Om de film te maken zijn zowel kunstenaars als natuurbeschermers geïnterviewd in Portugal, India, de USA, Frankrijk, Canada, Hawaii, Zuid-Afrika en Nederland.

Hoe ben je ertoe gekomen deze documentaire te maken?

“Ik ben aan deze film begonnen toen het tot me doordrong dat 60 procent van de wilde dieren tijdens mijn leven is verdwenen. Het bracht verdriet en woede in mij teweeg, maar vooral ook verslagenheid. En wat kan één persoon doen?
Het was een klein schilderijtje van een giraffe dat mij enorm aansprak, en me de moed gaf om op weg te gaan, en te ontdekken wat ik zelf kon bijdragen aan natuurbehoud. Omdat ik ook singer/songwriter ben, richtte ik mijn aandacht op kunst. Ik ontwikkelde een nieuwsgierigheid naar hoe kunstenaars zich verhouden tot het behoud van de wildernis.

Maar ik wilde verder kijken dan de gebruikelijke kijk op kunstenaars die zich in hun werk geïnspireerd voelen door de natuur. Ik wilde weten hoe kunstenaars met hun werk ook echt resultaat kunnen boeken in natuurbehoud. Met dat in gedachten, begon ik verschillende kunstenaars  en natuurbeschermers over de hele wereld te interviewen – en dit werd uiteindelijk een documentaire. Daarbij ervaart de kijker een unieke, intuïtieve verbinding met de wilde natuur  – en de noodzaak om deze te beschermen. We moeten op zoek naar nieuwe oplossingen voor bestaande problemen. Alleen als we ons ook emotioneel verbonden voelen met de bescherming van wilde natuur, kan het echt succesvol zijn.”

Kunstenaars versterken onze emotionele en intuïtieve connectie met de natuur

Hoe kan kunst bijdragen aan natuurbehoud?

Wetenschap en technologie dragen de oplossingen aan voor een duurzame toekomst. Kunstenaars herinneren ons eraan waarom dit belangrijk is. Zij zijn in staat een nieuwe taal voor de natuur te creëren die voorbij gaat aan rationele argumenten. Als je een krachtig kunstwerk ziet over de natuur, dan begrijp je meteen waar het over gaat. Dan heb je geen rapport nodig van 300 pagina’s.  Kunstenaars versterken onze emotionele en intuïtieve connectie met de natuur.

Waarom mogen we deze filmische documentaire niet missen?

De film heeft een unieke invalshoek, omdat we natuurbescherming zien en ervaren door het oog van de artiest. Kunst verbindt ons via ons hart en is een krachtige manier om ons met de natuur te verbinden. Een boodschap die op poëtische wijze in woord of beeld wordt gebracht kan ons omhullen als we onze essentiële en vitale relatie met de natuur beginnen waar te nemen.”

Tekst: Theo Brand

There is a place on earth. Donderdag 23 maart om 19.30 uur, Dominicanenklooster te Zwolle. Mede georganiseerd vanuit Oosterkerk en Adventskerk. Toegang: 7,50 euro. Voor tickets, ga naar de website van het Dominicanenklooster Zwolle.

Bekijk hier alvast de trailer:

Meer nieuws

PKN Zwolle

Vrede vinden in gevangenschap – hoe doe je dat?

Schuin tegenover Tuinland in Zwolle-Zuid staat een bijzonder gebouw met rode stenen: de penitentiaire inrichting (PI) Zwolle. Bijzonder aan deze gevangenis is dat er (gescheiden) zowel mannen als vrouwen zitten, verspreid over verschillende afdelingen. Waaronder een ISD-afdeling (voor veelplegers), een extra zorgvoorziening en een afdeling voor vrouwelijke terroristen. Ook is er een penitentiair psychiatrisch centrum….

Magazine

Ontvang vrede en deel die uit!

“Er is veel onrust om ons heen. In het Midden-Oosten, in Oekraïne en op zoveel andere plekken kunnen mensen niet zorgeloos leven. Dat geldt trouwens ook voor mensen dichtbij, misschien wel voor u, voor jou, dat er vooral zorg en onrust in het leven is.” Een overweging van ds. Gert-Jan Codée, predikant van de Jeruzalemkerk….

Magazine

Weiger een vijand te zijn!

Column uit Gaandeweg, zomernummer 2024. Ondanks de moeilijke omstandigheden en voortdurende dreiging van landonteigening, stelt de familie Nassar zich op een geweldloze en creatieve manier op. Dat doen zij in het voetspoor van Jezus met als motto ‘Wij weigeren vijanden te zijn’. De Palestijns-christelijke familie runt ‘Tent of Nations’, een educatieve boerderij en tevens vredesproject…