Kerklid in beeld: “De kerk heeft een voorbeeldfunctie”

Nieuws

De Protestantse Gemeente Zwolle telt diverse wijkgemeenten en een kleurrijk gezelschap aan gemeenteleden. In deze rubriek Kerklid in beeld ontmoeten we Elise (1995) uit de Sionskerk. “In het nieuws lijkt het soms dat kerken achterop lopen, maar juist vanuit kerken moeten we onze verantwoordelijkheid nemen.”  

Sinds bijna anderhalf jaar woont Elise samen met haar vriend Johan, die ze nu ruim zes jaar kent, in een huis aan de rand van de Aa-landen. In hun woning ontvangt ze de interviewer die plaatsneemt op de bank in de woonkamer waar het licht van alle kanten binnenvalt. “Het is fijn om aan de rand van de stad te wonen, het is hier verrassend groen.”

Nieuwe impuls

Een jonge teckel rent opgewonden rondt. “Dit is Polly, de derde bewoner van ons huis.” Met een kluifje zorgt Elise ervoor dat Polly zich een beetje rustig houdt. Ze maakt een kop koffie en serveert die waarna het gesprek kan beginnen.
Aan de andere kant van de Aa-landen groeide Elise op, zo vertelt ze. Als kind ging ze al naar de Sionskerk en dat is altijd haar kerkelijk huis gebleven. Eerder dit jaar deed ze geloofsbelijdenis, wat haar betrokkenheid bij het geloof en de gemeente een nieuwe impuls gaf.
Elise is druk met het afronden van haar tweede studie, een master Supply Chain Management aan de Rijksuniversiteit Groningen. Eerder studeerde ze Technische Bedrijfskunde aan Hogeschool Windesheim en werkte ze twee jaar op de projectenafdeling van Unica Installatietechniek in Zwolle. 2022 lijkt het jaar te worden waarin ze haar bul in ontvangst neemt en ook met een nieuwe baan kan beginnen.

Groene Kerk

Onlangs is Elise gaan meedraaien in de Groene Kerk Commissie. “Samen kijken we hoe we als Sionskerkgemeente ook officieel Groene Kerk kunnen worden. We hebben al stappen gezet. Zo liggen er tientallen zonnepanelen op het dak maar er kan nog meer gebeuren. Dat zijn we nu aan het inventariseren. Ook bewustwording hoort erbij. Daarom belegden we laatst een gemeenteavond over duurzaamheid met een video en een quiz.”
Volgens Elise sluit bezig zijn met duurzaamheid aan bij haar studie Supply Chain Management. “Juist voor de transport en logistiek liggen er grote uitdagingen wat betreft duurzaamheid, dus ik weet er wel iets van.” Het is volgens haar van belang dat juist kerken de handschoen oppakken. “De schepping vraagt om onze zorg. Kerken hebben een voorbeeldfunctie. In het nieuws lijkt het soms dat kerken achterop lopen, maar juist vanuit kerken moeten we onze verantwoordelijkheid nemen en laten zien dat de wereld groener en duurzamer kan.”

“Juist de kerken moeten laten zien dat de wereld groener en duurzamer kan.”

Afgelopen oktober deed Elise samen met zes anderen uit de Sionskerk belijdenis van haar geloof in een feestelijke dienst waarin ook werd gedoopt. De belijdeniscatechisatie gaf daarbij een stuk verdieping. Die volgde ze bij haar moeder, dominee Hélène Evers, die uiteindelijk ook de belijdenisdienst leidde.
Vooraf was belijdenis doen voor Elise geen uitgemaakte zaak. “Ik ken ook twijfel en ben iemand die veel nadenkt. Sommige mensen zijn heel uitbundig en expliciet in hun geloof, terwijl ik God meer ervaar in de stilte. Ook zie ik dat kerken de plank weleens misslaan en daar voel ik me dan niet bij thuis.”
In de brief die ze schreef, zoals elke belijdeniscatechisant dat doet, deelde ze haar gedachten en dat leidde tot mooie gesprekken. “Twijfel hoort erbij en mensen beleven het geloof op verschillende manieren. De laatste jaren ben ik me daarvan steeds meer bewust geworden. Ik ervaar geloof vooral als een gevoel van rust, een gevoel van troost dat God er voor je is.”

“Twijfel hoort erbij en mensen beleven het geloof op verschillende manieren”

Onderlinge band

Elise vertelt dat ze, ook toen ze bewuster eigen keuzes ging maken, nooit spijt heeft gevoeld na het bezoeken van een kerkdienst. “Het is eerder andersom: je krijgt vaak iets mee wat inspireert en je ook verder helpt. En het is mooi om daar met anderen over te kunnen praten. Dat doe ik nu onder meer in een gespreksgroep met zo’n vijftien tot twintig jongvolwassenen. In principe komen we elke maand onder begeleiding van een kerkelijk werker, zoals Henk van Dam of Jeroen Knol, bij elkaar in de Sionskerk voor gebed, ontmoeting en gesprek. Dat versterkt de onderlinge band en voedt mijn geloof.”

Tekst: Theo Brand
Foto’s: Hans van Eerbeek

Meer nieuws

Nieuws

Excursie Amsterdam op 29 mei: Portugese Joden

De Zwolse commissie Kerk en Israël organiseert op woensdag 29 mei een excursie, waarbij aandacht is voor de Portugese Joden in Nederland. Om 9.15 uur is het vertrek: met de bus naar Amsterdam, waar om ongeveer 10.30 uur koffie of thee wordt gedronken in het museumcafé van het Joods Cultureel Kwartier. Daarna is er een…

Nieuws

Een avond over Dirk van Herxen op 21 mei met Mink de Vries

Wanneer je van Zwolle naar Deventer rijdt kom je langs Windesheim en Herxen. Kleine dorpen waar je zomaar voorbij rijdt, terwijl de namen van deze dorpen ooit kloosterlingen uit heel Europa naar onze regio lokten. Zowel de plaats Windesheim, als Dirk van Herxen (1381–1457) uit Herxen, hebben een grote rol gespeeld binnen de Moderne Devotie…

Nieuws

Michaëlsvieringen in de Grote Kerk op 14 en 21 april

Zondag 14 april is er om 17.00 uur een Michaëlsviering in de Grote Kerk. Voorganger is ds. Henk Vijver. De komende weken lezen we een tekst uit een brief van Paulus die in het licht van Pasen de wereld intrekt, 1 Korintiërs 1:4-9. Met medewerking van enkele leden van de Michaëlscantorij o.l.v. cantor/organist Toon Hagen….