Joods jubileumfestival in Zwolle start 4 september

Nieuws

In 1721 kregen de eerste Joden toestemming zich in Zwolle te vestigen. Dat heugelijke feit had de Zwolse Joodse Gemeente graag vorig jaar gevierd. Maar gelukkig is er het jaar daarna ook wat te vieren. Het is dit jaar namelijk precies driehonderd jaar geleden dat de eerste Joodse eredienst plaatsvond in Zwolle. Dit wordt gevierd door een jubileumfestival te houden van 4 tot en met 11 september 2022.

  • Op zondag 4 september openen Ingrid Petiet (voorzitter Joodse Gemeente Zwolle) en Jaap Hagedoorn (voorzitter Stichting Voortbestaan Synagoge) de week met een muzikaal omlijste lezing over driehonderd jaar Joden in Zwolle.
  • Op maandag 5 september is er de muzikale voorstelling De Blues van Kattenburg, over het leven en de composities van de vermoorde Joodse componist Dick Kattenburg.
  • Dinsdag 6 september zindert de synagoge van de Israëlische muziek en liederen van Rineke de Wit en de Sisters Vocal Group.
  • Woensdag 7 september staat in het teken van de Sefardische (van rond de Middellandse zee) muziek door Lucette van den Berg.
  • Op zondag 11 september is er een muzikale workshop voor kinderen, gevolgd door een concert van de Klezmer Society (voorheen de Shtetl Band). Dat is meteen de bruisende afsluiting van deze feestelijke week.

Alle activiteiten vinden plaats in de synagoge aan de Samuel Hirschstraat. Voor meer informatie en aanmelden, kijk op: joodsegemeentezwolle.nl

Meer nieuws

Nieuws

“Woar bin ie d’r iene van?” – viering over identiteit

Het Ontmoetingshuis Moderne Devotie organiseert dit najaar drie laagdrempelige vieringen rondom identiteit en navolging in de regio. De tweede avond, zondag 19 november, staat in het teken van familie. Hoeveel invloed hebben onze bloedverwanten op onze identiteit en de keuzes die we maken? “Woar bin ie d’r iene van?” Zondag 19 november 19 – 20…

Nieuws

Ries Nieuwkoop: “Het Evangelie is tegenwind”

Zwollenaar Ries Nieuwkoop werd in 1973 bevestigd als predikant in Balk. Afgelopen zomer ging hij – precies vijftig jaar en één dag later – voor het laatst voor in dezelfde Friese gemeente. Ook die keer ging de preek over Mattheus 7:21, de tekst op de gevelsteen van de kerk in Balk (It Breahûs). Jan Nauta…