Joods jubileumfestival in Zwolle start 4 september

Nieuws

In 1721 kregen de eerste Joden toestemming zich in Zwolle te vestigen. Dat heugelijke feit had de Zwolse Joodse Gemeente graag vorig jaar gevierd. Maar gelukkig is er het jaar daarna ook wat te vieren. Het is dit jaar namelijk precies driehonderd jaar geleden dat de eerste Joodse eredienst plaatsvond in Zwolle. Dit wordt gevierd door een jubileumfestival te houden van 4 tot en met 11 september 2022.

  • Op zondag 4 september openen Ingrid Petiet (voorzitter Joodse Gemeente Zwolle) en Jaap Hagedoorn (voorzitter Stichting Voortbestaan Synagoge) de week met een muzikaal omlijste lezing over driehonderd jaar Joden in Zwolle.
  • Op maandag 5 september is er de muzikale voorstelling De Blues van Kattenburg, over het leven en de composities van de vermoorde Joodse componist Dick Kattenburg.
  • Dinsdag 6 september zindert de synagoge van de Israëlische muziek en liederen van Rineke de Wit en de Sisters Vocal Group.
  • Woensdag 7 september staat in het teken van de Sefardische (van rond de Middellandse zee) muziek door Lucette van den Berg.
  • Op zondag 11 september is er een muzikale workshop voor kinderen, gevolgd door een concert van de Klezmer Society (voorheen de Shtetl Band). Dat is meteen de bruisende afsluiting van deze feestelijke week.

Alle activiteiten vinden plaats in de synagoge aan de Samuel Hirschstraat. Voor meer informatie en aanmelden, kijk op: joodsegemeentezwolle.nl

Meer nieuws

Nieuws

Excursie Amsterdam op 29 mei: Portugese Joden

De Zwolse commissie Kerk en Israël organiseert op woensdag 29 mei een excursie, waarbij aandacht is voor de Portugese Joden in Nederland. Om 9.15 uur is het vertrek: met de bus naar Amsterdam, waar om ongeveer 10.30 uur koffie of thee wordt gedronken in het museumcafé van het Joods Cultureel Kwartier. Daarna is er een…

Nieuws

Een avond over Dirk van Herxen op 21 mei met Mink de Vries

Wanneer je van Zwolle naar Deventer rijdt kom je langs Windesheim en Herxen. Kleine dorpen waar je zomaar voorbij rijdt, terwijl de namen van deze dorpen ooit kloosterlingen uit heel Europa naar onze regio lokten. Zowel de plaats Windesheim, als Dirk van Herxen (1381–1457) uit Herxen, hebben een grote rol gespeeld binnen de Moderne Devotie…

Nieuws

Michaëlsvieringen in de Grote Kerk op 14 en 21 april

Zondag 14 april is er om 17.00 uur een Michaëlsviering in de Grote Kerk. Voorganger is ds. Henk Vijver. De komende weken lezen we een tekst uit een brief van Paulus die in het licht van Pasen de wereld intrekt, 1 Korintiërs 1:4-9. Met medewerking van enkele leden van de Michaëlscantorij o.l.v. cantor/organist Toon Hagen….