Het verhaal achter Windmolenpark Hattemerbroek

Magazine

Geloof + Hoop + Liefde = Vrede

Dicht bij het verkeersknooppunt Hattemerbroek aan de N50 richting Kampen staan vier windmolens. Bovenin de molen staan de woorden: Faith, Hope, Love en Peace. Wat is de betekenis en achtergrond hiervan? Jan Dunnink ging in gesprek met Jan van Werven, initiatiefnemer van het Windmolenpark Hattemerbroek.

Het begon allemaal in 1997 met de aanvraag van een milieuvergunning voor de recyclinglocatie van Van Werven in Hattemerbroek. Dat was de start voor het initiatief van de windmolens. Tussen start en realisatie liggen niet minder dan 24 jaar: ze draaiden voor het eerst in 2021. Vanwaar die lange aanlooptijd?

De oorzaak blijkt een combinatie van factoren: enerzijds ambtelijke procedures zoals diverse onderzoeken met betrekking tot mogelijke schadelijke gevolgen voor achtereenvolgens vogels, zoogdieren, vleermuizen en zelfs bijen. Anderzijds was er weerstand van omwonenden. Dat laatste
leidde zelfs tot een gang naar de Raad van State. Toen deze instantie het initiatief afwees, zeiden zelfs de adviseurs rond Van Werven: “Jan, zie er maar van af”.

Maar dat moet je niet tegen Jan van Werven zeggen. Hij voelde zich gemotiveerd om juist nú te proberen door te zetten en te bewijzen dat zijn plannen een juiste visie op de toekomst waren. De houding van de gemeente in het hele proces omschrijft hij als “kritisch positief”.

Jan van Werven: ik had geen behoefte aan reclame-uitingen van commerciële partijen. Wat dan wel?

Jan van Werven besloot goed naar de bezwaren van de bewoners te luisteren, terwijl hij zich afvroeg: ”Hoe kan ik met hen tot een akkoord komen?” Vervolgens kwam hij met tegemoetkomingen. De windmolens zullen maximaal 25 jaar in bedrijf blijven; bewoners die binnen 1500 meter van de molens wonen (75 woningen) ontvangen jaarlijks een vergoeding voor mogelijke overlast. Van de opbrengst van de windmolens zal jaarlijks maximaal € 24.000 in
het Duurzaamheidsfonds gestort worden. Dit fonds ondersteunt diverse lokale initiatieven. Het beheer berust bij EMH Energie Maatschappij Hattemerbroek, het bedrijf dat Jan na zijn pensionering begon en waarin ook zijn twee dochters actief zijn. Overigens wel bizar om te constateren dat een project dat maximaal 25 jaar operationeel is, 24 jaar aan voorbereiding heeft gekost. Wat de bewonersprotesten betreft concludeert Jan tevreden: “Je hoort ze niet meer”.

Vanwaar de vier woorden op de molens? Jan van Werven: ik had geen behoefte aan reclame-uitingen van commerciële partijen. Wat dan wel? Daarbij werd hij geïnspireerd door een voorval dat één van zijn dochters overkwam. Zij raakte betrokken bij een verkeersongeval en haar letsel was dusdanig dat haar kans op overleven gering was. Toch heeft zij het overleefd en kan nu een redelijk normaal leven leiden met haar man en kinderen. Dat ervaart Jan als “hulp van hierboven”. Dat onze Schepper heeft “ingegrepen” is voor hem zeker. Zodoende kwam hij op Geloof, Hoop en Liefde. En als die drie worden toegepast ontstaat er vanzelf Vrede.

Om graffiti te weren zijn er aan de voet van de molens vijf meter hoge stickerafbeeldingen aangebracht. Het zijn afbeeldingen van historische gebouwen in de gemeente Oldebroek: het historische kerkje van Oldebroek (Geloof), molen De Hoop (Hoop), de zorgboerderij (Liefde) en de duiventil bij de A28 (Vrede).

De molens draaien sinds 2021. Zij wekken energie op voor 11.000 huishoudens (39 miljoen kWh) en besparen 17.000 ton CO₂-uitstoot per jaar. Na ongeveer vijftien jaar zijn de investeringen terugverdiend, maar dan is er een grootscheeps onderhoudsbeurt nodig, waar weer
investeringen mee gemoeid zijn.

Motivatie

Jan van Werven: “Puur zakelijk gezien ga je er geen 24 jaar voorbereidingstijd in stoppen. Dit kun je alleen volhouden als je door een ideaal gedreven wordt. Dit project is een antwoord aan mijzelf en aan mijn dochters op de vraag: wat heb jij gedaan om te proberen een betere wereld achter te laten? Dit is mijn bijdrage aan duurzaamheid en rentmeesterschap”.

Er is sprake van een tweespalt: ’s winters minder opwekking, meer verbruik en ’s zomers andersom. De oplossing ligt voor de hand: overtollige energie ’s zomers opslaan om ’s winters te kunnen gebruiken. Dat is de volgende uitbreiding van het project: de installatie van opslagbatterijen evenals de installatie van zonnepanelen. Daarmee zal het project steeds beter aan de energievraag voldoen.

Meer informatie: op de sites www.emhbv.com en www.windmolenparkhattemerbroek.nl.

Meer nieuws

PKN Zwolle

Vrede vinden in gevangenschap – hoe doe je dat?

Schuin tegenover Tuinland in Zwolle-Zuid staat een bijzonder gebouw met rode stenen: de penitentiaire inrichting (PI) Zwolle. Bijzonder aan deze gevangenis is dat er (gescheiden) zowel mannen als vrouwen zitten, verspreid over verschillende afdelingen. Waaronder een ISD-afdeling (voor veelplegers), een extra zorgvoorziening en een afdeling voor vrouwelijke terroristen. Ook is er een penitentiair psychiatrisch centrum….

Magazine

Ontvang vrede en deel die uit!

“Er is veel onrust om ons heen. In het Midden-Oosten, in Oekraïne en op zoveel andere plekken kunnen mensen niet zorgeloos leven. Dat geldt trouwens ook voor mensen dichtbij, misschien wel voor u, voor jou, dat er vooral zorg en onrust in het leven is.” Een overweging van ds. Gert-Jan Codée, predikant van de Jeruzalemkerk….

Magazine

Weiger een vijand te zijn!

Column uit Gaandeweg, zomernummer 2024. Ondanks de moeilijke omstandigheden en voortdurende dreiging van landonteigening, stelt de familie Nassar zich op een geweldloze en creatieve manier op. Dat doen zij in het voetspoor van Jezus met als motto ‘Wij weigeren vijanden te zijn’. De Palestijns-christelijke familie runt ‘Tent of Nations’, een educatieve boerderij en tevens vredesproject…