Geïnspireerd door Ruth

Nieuws

Almatine Leene is de eerste vrouwelijke predikant in de gereformeerde-vrijgemaakte kerk. Ook geeft de dominee van De Open Poort in Hattem les aan de opleiding Theologie van de Zwolse Hogeschool Viaa én is zij de huidige Theoloog des Vaderlands. Voor ons magazine Gaandeweg, met het thema ‘Ommezwaai’, schrijft Leene over haar grote ommezwaai, een jaar geleden.

Op 26 juni 2020 kreeg ik een beroep van de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt Hattem-Noord. Die dag betekende een grote ommezwaai in mijn leven en dat van mijn man en kinderen. Ik woonde op dat moment al zestien jaar in Zuid-Afrika, mijn man zijn hele leven. Destijds was ik op het vliegtuig gestapt voor een stage van zes maanden, omdat ik niet goed wist wat ik in Nederland moest doen met mijn studie theologie. De ambten in de Gereformeerde kerk vrijgemaakt waren gesloten voor vrouwen. Het beeld dat ik toen had van de PKN was dat van een liberale kerk en daarom zag ik het niet zitten om daar aan de slag te gaan (wees gerust, inmiddels heb ik daar goede contacten opgebouwd …). In Zuid-Afrika kreeg ik een mooie kans om verder te studeren en aan de slag te gaan als predikant. Maar toen het beroep uit Nederland kwam, kon ik dat niet weigeren, vooral omdat we daarin echt Gods leiding bemerkten.

Theoloog des Vaderlands Almatine Leene

Ruth
Toen mijn man en ik elkaar trouw beloofden, deden we dat met de woorden uit het Bijbelboek Ruth: ‘Waar jy gaan, sal ek gaan, waar jy slaap, sal ek slaap; jou volk is my volk en jou God is my God’. Ik in het Afrikaans, hij in het Nederlands. De woorden van Ruth betekenden een grote ommezwaai in haar leven en in dat van haar schoonmoeder. Ze liet haar familie achter en wist niet wat haar te wachten stond. Maar uit haar woorden blijkt dat ze haar schoonmoeder trouw wilde zijn. Je weet nooit precies wat een grote ommezwaai brengt, maar weten dat God erbij is, maakt een groot verschil. Voor Ruth bracht het veel goeds, maar het is vast niet makkelijk geweest.

‘Je weet nooit precies wat een grote ommezwaai brengt, maar weten dat God erbij is, maakt een groot verschil’

Vertrouwen
In het afgelopen jaar hebben veel mensen te maken gehad met een ommezwaai: werken vanuit huis, geen werk, scholen dicht, ziek worden, niet kunnen reizen. Dat was niet makkelijk en vroeg veel, met name vertrouwen. In de overheid, in jezelf, in de ander. Maar ook op God.
De kwetsbaarheid van het leven en van de aarde roept vragen op. Kun je daar dan mee naar God toegaan? In de wetenschap dat God trouw is en te vertrouwen is? Omdat God zegt: ‘waar jij gaat, daar ben Ik’. Hoe groot de ommezwaai ook is! Wat is het heerlijk om te kunnen vertrouwen op Iemand die ook te vertrouwen is. Dan kun je elke ommezwaai aan. Of je nu verhuist van Zuid-Afrika naar Nederland, of in je persoonlijke leven. En wat is het dan mooi als je net als Ruth je kunt verbinden aan de ander, zodat degene weet: ‘je staat er niet alleen voor’. Zoals het voor mij enorm veel betekent dat mijn man samen met mij dit nieuwe avontuur aangaat. Geïnspireerd door Ruth.

Meer nieuws

Nieuws

Kloosterbioscoop 20 juni: ‘Hajo, een Joodse vluchteling’

Op 20 juni is het Wereldvluchtelingendag. De kloosterbioscoop sluit daarbij aan door te documentaire Hajo, een joodse vluchteling te vertonen. Documentairemaker Jacqueline de Bruijn zal zelf aanwezig zijn en deelnemen aan het nagesprek. De kloosterbioscoop is onderdeel van het programma-aanbod van de Dominicanenkerk in Zwolle en wordt tevens aangeboden in het kader van het programma Bezinning &…

Magazine

Het verhaal achter Windmolenpark Hattemerbroek

Geloof + Hoop + Liefde = Vrede Dicht bij het verkeersknooppunt Hattemerbroek aan de N50 richting Kampen staan vier windmolens. Bovenin de molen staan de woorden: Faith, Hope, Love en Peace. Wat is de betekenis en achtergrond hiervan? Jan Dunnink ging in gesprek met Jan van Werven, initiatiefnemer van het Windmolenpark Hattemerbroek. Het begon allemaal…

Magazine

Talitha Nawijn: “Zingen is ook uiten wat in je hart leeft”

Zwolle staat bekend als een van de steden met de meeste koren. Volgens de Zwolse Zangraad zijn er maar liefst 70 koren, waarbij 55 aangesloten bij de Zwolse Zangraad. Samen zijn dat zo’n 1600 zangers (bron: zwolsezangraad.nl). Talitha Nawijn is dirigent van één van deze koren: gospelkoor Grace en Glory. Daarnaast is ze zangeres en…