Geïnspireerd door Ruth

Nieuws

Almatine Leene is de eerste vrouwelijke predikant in de gereformeerde-vrijgemaakte kerk. Ook geeft de dominee van De Open Poort in Hattem les aan de opleiding Theologie van de Zwolse Hogeschool Viaa én is zij de huidige Theoloog des Vaderlands. Voor ons magazine Gaandeweg, met het thema ‘Ommezwaai’, schrijft Leene over haar grote ommezwaai, een jaar geleden.

Op 26 juni 2020 kreeg ik een beroep van de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt Hattem-Noord. Die dag betekende een grote ommezwaai in mijn leven en dat van mijn man en kinderen. Ik woonde op dat moment al zestien jaar in Zuid-Afrika, mijn man zijn hele leven. Destijds was ik op het vliegtuig gestapt voor een stage van zes maanden, omdat ik niet goed wist wat ik in Nederland moest doen met mijn studie theologie. De ambten in de Gereformeerde kerk vrijgemaakt waren gesloten voor vrouwen. Het beeld dat ik toen had van de PKN was dat van een liberale kerk en daarom zag ik het niet zitten om daar aan de slag te gaan (wees gerust, inmiddels heb ik daar goede contacten opgebouwd …). In Zuid-Afrika kreeg ik een mooie kans om verder te studeren en aan de slag te gaan als predikant. Maar toen het beroep uit Nederland kwam, kon ik dat niet weigeren, vooral omdat we daarin echt Gods leiding bemerkten.

Theoloog des Vaderlands Almatine Leene

Ruth
Toen mijn man en ik elkaar trouw beloofden, deden we dat met de woorden uit het Bijbelboek Ruth: ‘Waar jy gaan, sal ek gaan, waar jy slaap, sal ek slaap; jou volk is my volk en jou God is my God’. Ik in het Afrikaans, hij in het Nederlands. De woorden van Ruth betekenden een grote ommezwaai in haar leven en in dat van haar schoonmoeder. Ze liet haar familie achter en wist niet wat haar te wachten stond. Maar uit haar woorden blijkt dat ze haar schoonmoeder trouw wilde zijn. Je weet nooit precies wat een grote ommezwaai brengt, maar weten dat God erbij is, maakt een groot verschil. Voor Ruth bracht het veel goeds, maar het is vast niet makkelijk geweest.

‘Je weet nooit precies wat een grote ommezwaai brengt, maar weten dat God erbij is, maakt een groot verschil’

Vertrouwen
In het afgelopen jaar hebben veel mensen te maken gehad met een ommezwaai: werken vanuit huis, geen werk, scholen dicht, ziek worden, niet kunnen reizen. Dat was niet makkelijk en vroeg veel, met name vertrouwen. In de overheid, in jezelf, in de ander. Maar ook op God.
De kwetsbaarheid van het leven en van de aarde roept vragen op. Kun je daar dan mee naar God toegaan? In de wetenschap dat God trouw is en te vertrouwen is? Omdat God zegt: ‘waar jij gaat, daar ben Ik’. Hoe groot de ommezwaai ook is! Wat is het heerlijk om te kunnen vertrouwen op Iemand die ook te vertrouwen is. Dan kun je elke ommezwaai aan. Of je nu verhuist van Zuid-Afrika naar Nederland, of in je persoonlijke leven. En wat is het dan mooi als je net als Ruth je kunt verbinden aan de ander, zodat degene weet: ‘je staat er niet alleen voor’. Zoals het voor mij enorm veel betekent dat mijn man samen met mij dit nieuwe avontuur aangaat. Geïnspireerd door Ruth.

Meer nieuws

Nieuws

Reis mee naar Taizé! Een bijzondere week in jongerenklooster in Frankrijk

Heb jij nog geen zomervakantie plannen? En heb je zin in een betekenisvolle zomer met nieuwe ervaringen en interessante ontmoetingen? Kom dan met ons mee naar Taizé! Taizé is een unieke kloostergemeenschap waar elk jaar tienduizenden jongeren naar toe gaan om nieuwe inspiratie te krijgen en internationale contacten te leggen. Je bent een week lang…

Nieuws

Verhalen over oorlog, vrede en verbinding op 29 april

Onder de titel ‘Kom vanavond met verhalen over oorlog, vrede en verbinding’ vindt op dinsdag 29 april om 20.00 uur in de Oosterkerk te Zwolle een bijzondere avond plaats in het kader van 80 jaar bevrijding. De Oosterkerk bevindt zich aan de Bagijnesingel bij de Turfmarkt met de hoofdingang aan het Koewegje. Iedereen is van…

Diaconie project

Collecte 13 april voor slachtoffers aardbeving Myanmar

De Diaconie wil de collecte (dit is de eerste collecte) van zondag 13 april bestemmen voor de hulp aan de slachtoffers van de aardbevingsramp in Myanmar. Een zware aardbeving heeft het land Myanmar diep en zwaar getroffen. De schade is enorm en de angst groeit: hulpverleners vrezen honderden doden en nog meer gewonden. Huizen, scholen…