“Elke zondag geïnspireerd de nieuwe week in”

Verhaal

De Protestantse Gemeente Zwolle telt diverse wijkgemeenten en een kleurrijk gezelschap aan gemeenteleden. We ontmoeten Niels Buitenhuis (1982) uit de Open Kring. “Geloof is minder vanzelfsprekend dan vroeger. Juist de kerk biedt een plek om het geloof samen met anderen te beleven en vorm te geven.”

Niels is al jaren actief in de Open Kring. Met zijn vrouw Marieke en hun twee jongens van 10 en 8 jaar zijn ze vaak in deze wijkkerk in Stadshagen te vinden. Jarenlang was hij één van de kosters. De laatste jaren houdt hij zich bezig met de livestream-uitzendingen van de kerkdiensten en sinds kort ook met de bediening van de beamer.

“Je ziet op dit vlak in de kerk een nieuwe behoefte ontstaan en het is ontzettend leuk om hierin een rol te spelen. Binnen de Open Kring gaan we nu ook steeds meer met de beamer werken. Hier bestond eerst wat koudwatervrees voor, maar tijdens themadiensten doen we het inmiddels en dat breidt zich nu uit.”

Zoektocht

Tijdens de coronacrisis begin 2020 konden mensen plotseling niet meer naar de kerk op zondagochtend en werd de gemeenschap van de Open Kring in technisch opzicht in het diepe gegooid. “Met een smartphone op een statief streamden we vanuit Facebook. Dat was in het begin echt improviseren. Zo konden de mensen thuis toch via hun scherm de diensten volgen. Inmiddels staat er een goede technische basis met twee inzoombare camera’s. Zo bood de coronacrisis nieuwe kansen voor de Open Kring. We zijn nu veel meer digitaal minded.”

“Het draait voor mij om God en Jezus. De rest is bijzaak”

In het dagelijks leven is Niels freelance IT-consultant, werk dat hij met veel plezier doet. Zijn technische kennis komt van pas in de kerk. Hij groeide op in Apeldoorn en ging daar naar een “wat strakkere” gemeente binnen de Protestantse Kerk. Steeds vaker vroeg hij zich af waar het in het geloof uiteindelijk om draait. Zijn oudere broer die nu evangelist is in Paraguay, ging hem voor in die zoektocht. “Maar zelf ben ik wat minder uitbundig in mijn geloofsbeleving. Zo gaat ieder zijn eigen weg en zoekt een plek. Het draait voor mij om God en Jezus. De rest is bijzaak.”

Nieuwe start

Dat Niels en Marieke in Stadshagen terechtkwamen heeft een praktische reden. Zij kwam uit Drachten met een andere kerkelijke achtergrond, en hij dus uit Apeldoorn. “Zwolle bleek een prachtige stad om samen een nieuwe start te maken. Kerkelijk stond het bij ons eerst wat op een lager pitje. Tegelijk zijn we wel bewust om ons heen gaan kijken. Tijdens een kennismakingsavond in de Open Kring klikte het meteen met dominee Nelleke Beimers en voordat ik het wist zat ik in het kostersteam.”

De kerk is voor Niels een gemeenschap van mensen en een plek om het geloof te beleven. “Christelijk geloof is minder vanzelfsprekend dan vroeger. Juist de kerk biedt een plek om het geloof te beleven en samen vorm te geven. In praatgroepen deel je ervaringen en leer je mensen beter kennen. Als je wat meer van elkaar weet, leef je ook makkelijker met elkaar mee. Dat is het mooie van de kerk.”

Niels vertelt dat hij het ook met de huidige wijkpredikant dominee Cor Baljeu goed kan vinden. “Hij is niet de voorganger die op een voetstuk staat, maar een open persoon met wie ik goede gesprekken voer.”

Tel je zegeningen

De kracht van de Open Kring noemt hij de openheid die er is. “Maar dat kan ook een zwakte zijn. Je hoeft ook weer niet met alle winden mee te waaien, vind ik. En daar vind ik soms wat van. Maar het belangrijkste is dat ik op zondag met anderen iets van het geloof kan beleven en gedragen en geïnspireerd de nieuwe week in kan. Dat helpt. Tel je zegeningen, in goede tijden maar ook als er een periode is waarin het wat minder gaat of verdriet is.”

Tekst: Theo Brand

Meer nieuws

Nieuws

Bastiaan Ragas: ‘In Gods naam’ op 14 maart in Odeon

Hoe ga je in godsnaam met het leven om? In een tijd vol onzekerheden, onrust en verandering zoekt Bastiaan Ragas naar antwoorden in een eeuwenoud verhaal. Bas neemt jou mee door de Bijbel met muziek van Bach tot Presley, humor, ontwapende kwetsbaarheid en confronterende dialogen. Een reis door het meest geciteerde en misschien wel onbegrijpelijkste…

Magazine

Vast wel: over vasten en vieren met kinderen en jongeren

Jeroen Knol is kerkelijk werker in de Stinskerk en de Sionskerk, deels op het gebied van jongerenwerk. Hij schrijft in dit artikel over vasten en vieren met kinderen en jongeren. “Iets ‘niet doen’ vinden kinderen lastig, en zeker als het om een lange periode gaat die voor hen nog moeilijk te overzien is.” ‘Vasten wint…

Nieuws

Scheppings(t)rouwviering op 14 februari in de Verrijzeniskerk

Op 14 februari 2024 vallen Aswoensdag en Valentijnsdag op dezelfde dag: liefde en lijden komen samen. In Zwolle wordt juist dan de eerste scheppings(t)rouwviering gehouden. “Een viering om ons liefdesverdriet te uiten over Gods lijdende schepping,” zo schrijven de organisatoren vanuit de Christelijke Gereformeerde Kerk van Zwolle. “We rouwen en zoeken hoop en verbinding bij…