De zin van je leven: ds. Nelleke Eygenraam

Nieuws

Onlangs verscheen de verbeterde Nieuwe Bijbelvertaling. Zondag 31 oktober ontvingen 20 Zwolse kerken de kerkbijbel van deze NBV21. Wij vroegen onze predikanten: welke zin uit de Bijbel ligt je na aan het hart? Omdat-ie inspireert, troost of misschien wel schuurt. Oftewel: “Wat is de zin van jouw leven?” 

Deze week is ds. Nelleke Eygenraam (Adventskerk, Oosterkerk) aan het woord. Voor haar zijn het twee zinnen, die telkens met haar meegaan: ‘Wees sterk en moedig’ (Jozua 1:9 ) en ‘Ik ben met u, alle dagen’ (Matteüs 28:20).

“Op zondag 7 mei 1989 werd ik in het ambt van predikant bevestigd in de hervormde kerk van Warffum. Ds. Judith van der Werff, bij wie ik stage had gelopen, gaf mij de zegen (te zien op de foto hieronder). Ook andere predikanten legden mij zegenend de handen op. Twee zinnen die ik toen meekreeg zijn mij altijd bijgebleven: ‘Wees sterk en moedig’ en ‘Ik ben met u, alle dagen’.

Warffum, 1989: Nelleke Eygenraam wordt bevestigd in het ambt van predikant.

Ze zijn niet dagelijks in mijn gedachten. Juist op momenten dat het predikantschap mij zwaar valt, zijn ze mij tot steun.
Op Pasen 2006 trok ik voor het eerst mijn nieuwe toga aan. Of beter: een liturgisch gewaad, ontworpen en gemaakt door Annemarie van der Veen. Op de foto is een stukje van de toga te zien. De beide zinnen zijn door Annemarie in de binnenkant van de mouwen geborduurd. ‘Wees sterk en moedig’ in de linker, ‘Ik ben met u, alle dagen’ in de rechtermouw.

Dopen in de Adventskerk, mét toga door Annemarie van der Veen.

Sterk en moedig – niet als krachtpatserij, zo van ‘kijk mij eens’, maar als kracht en moed om kwetsbaar te durven zijn; om mij niet te verschuilen achter iemand of iets, maar in de uitoefening van mijn ambt steeds te zijn wie ik ben. Dat vind ik soms een enorme klus. Daarom ben ik zo blij met die zegen. En ook met die andere die mij boven mijzelf uittilt en mij draagt ‘Ik ben met u, alle dagen’.
De ene zin komt uit Jozua 1:9 en de andere uit Matteüs 28:20. In de NBV21 zijn ze anders verwoord, maar ik blijf beide zinnen gedenken zoals ze aan mij als zegen zijn doorgegeven.”

Meer nieuws

Magazine

Talitha Nawijn: “Zingen is ook uiten wat in je hart leeft”

Zwolle staat bekend als een van de steden met de meeste koren. Volgens de Zwolse Zangraad zijn er maar liefst 70 koren, waarbij 55 aangesloten bij de Zwolse Zangraad. Samen zijn dat zo’n 1600 zangers (bron: zwolsezangraad.nl). Talitha Nawijn is dirigent van één van deze koren: gospelkoor Grace en Glory. Daarnaast is ze zangeres en…

Nieuws

Excursie Amsterdam op 29 mei: Portugese Joden

De Zwolse commissie Kerk en Israël organiseert op woensdag 29 mei een excursie, waarbij aandacht is voor de Portugese Joden in Nederland. Om 9.15 uur is het vertrek: met de bus naar Amsterdam, waar om ongeveer 10.30 uur koffie of thee wordt gedronken in het museumcafé van het Joods Cultureel Kwartier. Daarna is er een…

Nieuws

Een avond over Dirk van Herxen op 21 mei met Mink de Vries

Wanneer je van Zwolle naar Deventer rijdt kom je langs Windesheim en Herxen. Kleine dorpen waar je zomaar voorbij rijdt, terwijl de namen van deze dorpen ooit kloosterlingen uit heel Europa naar onze regio lokten. Zowel de plaats Windesheim, als Dirk van Herxen (1381–1457) uit Herxen, hebben een grote rol gespeeld binnen de Moderne Devotie…