De zin van je leven: ds. Nelleke Eygenraam

Nieuws

Onlangs verscheen de verbeterde Nieuwe Bijbelvertaling. Zondag 31 oktober ontvingen 20 Zwolse kerken de kerkbijbel van deze NBV21. Wij vroegen onze predikanten: welke zin uit de Bijbel ligt je na aan het hart? Omdat-ie inspireert, troost of misschien wel schuurt. Oftewel: “Wat is de zin van jouw leven?” 

Deze week is ds. Nelleke Eygenraam (Adventskerk, Oosterkerk) aan het woord. Voor haar zijn het twee zinnen, die telkens met haar meegaan: ‘Wees sterk en moedig’ (Jozua 1:9 ) en ‘Ik ben met u, alle dagen’ (Matteüs 28:20).

“Op zondag 7 mei 1989 werd ik in het ambt van predikant bevestigd in de hervormde kerk van Warffum. Ds. Judith van der Werff, bij wie ik stage had gelopen, gaf mij de zegen (te zien op de foto hieronder). Ook andere predikanten legden mij zegenend de handen op. Twee zinnen die ik toen meekreeg zijn mij altijd bijgebleven: ‘Wees sterk en moedig’ en ‘Ik ben met u, alle dagen’.

Warffum, 1989: Nelleke Eygenraam wordt bevestigd in het ambt van predikant.

Ze zijn niet dagelijks in mijn gedachten. Juist op momenten dat het predikantschap mij zwaar valt, zijn ze mij tot steun.
Op Pasen 2006 trok ik voor het eerst mijn nieuwe toga aan. Of beter: een liturgisch gewaad, ontworpen en gemaakt door Annemarie van der Veen. Op de foto is een stukje van de toga te zien. De beide zinnen zijn door Annemarie in de binnenkant van de mouwen geborduurd. ‘Wees sterk en moedig’ in de linker, ‘Ik ben met u, alle dagen’ in de rechtermouw.

Dopen in de Adventskerk, mét toga door Annemarie van der Veen.

Sterk en moedig – niet als krachtpatserij, zo van ‘kijk mij eens’, maar als kracht en moed om kwetsbaar te durven zijn; om mij niet te verschuilen achter iemand of iets, maar in de uitoefening van mijn ambt steeds te zijn wie ik ben. Dat vind ik soms een enorme klus. Daarom ben ik zo blij met die zegen. En ook met die andere die mij boven mijzelf uittilt en mij draagt ‘Ik ben met u, alle dagen’.
De ene zin komt uit Jozua 1:9 en de andere uit Matteüs 28:20. In de NBV21 zijn ze anders verwoord, maar ik blijf beide zinnen gedenken zoals ze aan mij als zegen zijn doorgegeven.”

Meer nieuws

Nieuws

“Woar bin ie d’r iene van?” – viering over identiteit

Het Ontmoetingshuis Moderne Devotie organiseert dit najaar drie laagdrempelige vieringen rondom identiteit en navolging in de regio. De tweede avond, zondag 19 november, staat in het teken van familie. Hoeveel invloed hebben onze bloedverwanten op onze identiteit en de keuzes die we maken? “Woar bin ie d’r iene van?” Zondag 19 november 19 – 20…

Nieuws

Ries Nieuwkoop: “Het Evangelie is tegenwind”

Zwollenaar Ries Nieuwkoop werd in 1973 bevestigd als predikant in Balk. Afgelopen zomer ging hij – precies vijftig jaar en één dag later – voor het laatst voor in dezelfde Friese gemeente. Ook die keer ging de preek over Mattheus 7:21, de tekst op de gevelsteen van de kerk in Balk (It Breahûs). Jan Nauta…