BLOG: Kracht van kwetsbaarheid

Nieuws

Het beeld blijft hangen op mijn netvlies. Paus Franciscus aan de voeten van een groepje mannen. Niet zomaar willekeurig maar in de gevangenis van Velletri. Mannen die al jaren vastzitten om te boetten voor de misdaad die zij hebben begaan.

Het is een inkijkje in intimiteit en kwetsbaarheid. Eén van de meest invloedrijke mensen ter wereld gaat op zijn knieën om water te gieten over voeten. Hij wast ze en droogt de voeten weer af. Een rijk ritueel dat overal ter wereld in kerken navolging krijgt op de donderdag voor Pasen. De dag die ook wel ‘Witte donderdag’ genoemd wordt.

Maar van wie vraagt dit nu het meest? Paus Franciscus? Of misschien toch de gevangenen? Ben je bereid om je de voeten te laten wassen? Dat je de plaats van ontvanger aan neemt. Geen tegenprestatie kunt leveren maar het gewoon laten gebeuren. Het staat in schril contrast met de tijd waarin wij leven.

Het blog van Mark Schippers (kerkelijk werker Adventskerk/Oosterkerk) verder lezen? Ga naar Gist Zwolle ->

Meer nieuws

Nieuws

“Woar bin ie d’r iene van?” – viering over identiteit

Het Ontmoetingshuis Moderne Devotie organiseert dit najaar drie laagdrempelige vieringen rondom identiteit en navolging in de regio. De tweede avond, zondag 19 november, staat in het teken van familie. Hoeveel invloed hebben onze bloedverwanten op onze identiteit en de keuzes die we maken? “Woar bin ie d’r iene van?” Zondag 19 november 19 – 20…

Nieuws

Ries Nieuwkoop: “Het Evangelie is tegenwind”

Zwollenaar Ries Nieuwkoop werd in 1973 bevestigd als predikant in Balk. Afgelopen zomer ging hij – precies vijftig jaar en één dag later – voor het laatst voor in dezelfde Friese gemeente. Ook die keer ging de preek over Mattheus 7:21, de tekst op de gevelsteen van de kerk in Balk (It Breahûs). Jan Nauta…