Activiteiten Keti Koti

Nieuws

Op Keti Koti, wat ‘ketenen gebroken’ betekent, wordt de afschaffing van de slavernij herdacht. Deze van oorsprong Surinaamse feestdag staat dit jaar extra in de schijnwerpers: 1 juli is het 150 jaar geleden dat er een einde kwam aan de slavernij in het Nederlands Koninkrijk (nadat deze in 1863 al was afgeschaft). Om hierbij stil te staan organiseert de Lutherse Kerk in Zwolle in juni en op 1 juli tal van activiteiten. Centrale thema: ‘Kerk en slavernij’. 

“Wij gedenken de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen en de lange weg die nog te gaan is, om slavernijstructuren uit ons denken en omgaan met elkaar te verwijderen. Het feest van de bevrijding, ‘Keti Koti’, dat is geen ver-van-ons-bed-verhaal! Het raakt ons als kerkelijke gemeenschap in menig opzicht, in de geschiedenis van veel van onze eigen gemeenteleden en in onze erfenis als Nederlanders en Europeanen, die met de slavenhandel de rijkdom van onze culturen hebben opgebouwd. Naast het gedenken van de lange weg naar bevrijding is er daarom vooral ook de uitdaging om vrijheid niet als vanzelfsprekendheid te veronderstellen, maar er aan te blijven werken, in eigen kring en daarbuiten.”

Activiteitenprogramma

16 juni tot en met 5 juli: expositie ‘kerk en slavernij’
De expositie is gemaakt door de Lutherse Kerk van Amsterdam op initiatief van Bianca Groen en geplaatst door de interieurcommissie bestaande uit Roelienke de Vries, Anneke van Wijngaarden en Saskia Post. De expositie is te bekijken in de Lutherse kerk na afloop van vieringen en voor en na de verschillende activiteiten.

zondag 18 juni: viering met aandacht voor slavernij
De viering is om 10.00 uur in de Lutherse Kerk.

woensdag 21 juni: lezing door dr. Gert van Klinken over ‘Kerk en Slavernij’
De lezing start om 19.30 uur en vindt plaats in de Lutherse Kerk.

donderdag 22 juni: tafelgesprek in opmaat naar Keti Koti
De tafelgesprekken in de Lutherse Kerk beginnen om 17.30 uur en duren tot 19.15 uur. Tijdens de gesprekken is er een eenvoudige maaltijd. Opgeven voor 19 juni via predikant@elkz.nl

dinsdag 27 juni : wandeling door Zwolle onder leiding van Elly Touwen
De wandeling start om 19.30 uur bij de Lutherse Kerk. De wandeling door de binnenstad laat zien dat ook Zwolle betrokken was bij de slavernij.

vrijdag 30 juni: gedenken van het einde van de Nederlandse trans-Atlantische slavernij
De herdenking start om 19.00 uur bij het Nijkerkerbolwerk in Zwolle, achter theater de Spiegel. De organisatie is in handen van Keti Koti Zwolle (ofwel: Stichting Comité 30 juni/1 juli Zwolle).

zaterdag 1 juli:
– van 10.00 uur tot 17.30 uur is de Lutherse kerk is open t.b.v. de tentoonstelling ‘Kerk en slavernij’
– om 14.30 uur: wandeling door Zwolle (zie hierboven)
– om 16.30 uur een vesper in de Lutherse Kerk

Meer nieuws

Nieuws

“Woar bin ie d’r iene van?” – viering over identiteit

Het Ontmoetingshuis Moderne Devotie organiseert dit najaar drie laagdrempelige vieringen rondom identiteit en navolging in de regio. De tweede avond, zondag 19 november, staat in het teken van familie. Hoeveel invloed hebben onze bloedverwanten op onze identiteit en de keuzes die we maken? “Woar bin ie d’r iene van?” Zondag 19 november 19 – 20…

Nieuws

Ries Nieuwkoop: “Het Evangelie is tegenwind”

Zwollenaar Ries Nieuwkoop werd in 1973 bevestigd als predikant in Balk. Afgelopen zomer ging hij – precies vijftig jaar en één dag later – voor het laatst voor in dezelfde Friese gemeente. Ook die keer ging de preek over Mattheus 7:21, de tekst op de gevelsteen van de kerk in Balk (It Breahûs). Jan Nauta…