Kinderen op de vlucht – deel 2

Nieuws

Wereldwijd zijn er op dit moment ongeveer 40 miljoen kinderen op de vlucht. Ook in Zwolle worden zij opgevangen. Ons magazine Gaandeweg vroeg drie mensen die hierbij betrokken zijn om erover te schrijven. Vandaag deel 2: Stichting Voor Elkaar. 

Stichting Voor Elkaar Zwolle zoekt vrijwilligers die met de gezinnen willen optrekken. Zo wordt hen een nieuw (warm) thuis geboden. Elly Volkerink is Projectcoördinator bij Voor Elkaar Zwolle en maakte deze bijdrage. 

Zeinab

Zeinab (9 jaar) kruipt nog even dicht tegen haar moeder aan. Soms overvalt haar het gevoel van angst als het donker wordt. Dan denkt ze terug aan die spannende nacht dat ze met de boot naar de overkant gingen. Het was een zware reis: dagen lopen, geen plek om rustig te slapen en boze mannenstemmen als ze snel een vrachtauto in moeten klimmen. Maar die nacht op de boot was wel het allerspannendst. Na uren dobberen, zagen ze eindelijk land. Verkleumd en hongerig werden ze naar een kamp gebracht. Daar heeft ze twee verjaardagen gevierd voor ze verder reisden naar Nederland. In hun nieuwe huis in Zwolle lijkt die moeilijke reis, de honger, de kou, de angst ver weg, maar soms, heel soms …

Een Zwols gezin geeft een warm welkom aan een Turks gezin. Foto: Stichting Voor Elkaar

Kinderen op de vlucht zijn kwetsbaar

Bijna de helft van alle mensen die wereldwijd moeten vluchten is kind. Daarvan moesten meer dan 400.000 kinderen alleen, zonder hun ouders of andere familieleden, vluchten voor oorlog, geweld en vervolging. Dat grijpt ons aan. Kinderen op de vlucht lopen namelijk een groot risico op misbruik, verwaarlozing, geweld, uitbuiting of mensenhandel. Vaak hebben ze ingrijpende gebeurtenissen meegemaakt. In het land van herkomst, maar ook tijdens de vlucht. Ondanks deze ingrijpende gebeurtenissen zien we dat kinderen veerkracht tonen, leergierig zijn en zich snel aanpassen aan het nieuwe land dat hun thuis wordt.

Gevluchte kinderen in Nederland

Minderjarige kinderen die alleen in Nederland komen, worden opgevangen en begeleid door Nidos. Deze organisatie zoekt vervolgens naar een veilige plek voor ze. Bij familie, bij een kleinschalige opvang of bij een Nederlands pleeggezin. Kinderen die niet alleen komen, wonen in het asielzoekerscentrum (AZC) bij hun ouders. Vaak maken de vaders eerst de zware reis in hun eentje, waarna de vrouw en kinderen via de procedure van gezinshereniging veilig naar Nederland reizen. In het AZC, maar ook in Zwolle gaan kinderen naar de basisschool. Vanaf groep 3 tot en met 8 bezoeken ze in het begin iedere ochtend een speciale taalklas. Kinderen van 12 tot en met 18 jaar gaan naar de internationale schakelklas (ISK), waar ze naast de Nederlandse taal ook andere vakken leren. Zodra het mogelijk is, stromen ze het reguliere onderwijs in.

Zwolle

In Zwolle is onder andere Stichting Voor Elkaar Zwolle betrokken bij de komst van nieuwkomers vanuit het AZC. Als diaconale stichting mogen we de nieuwkomers maatschappelijk begeleiden vanaf het eerste jaar dat zij zich vestigen in onze stad. Dat doen we samen met ruim 75 vrijwilligers. Zo kunnen we kinderen als Zeinab warmte en liefde bieden, zodat ze steeds minder vaak aan de nare tijd op dat bootje terugdenkt.

Wil jij kinderen en hun ouders een warm welkom geven in Zwolle en voor langere tijd met hen optrekken? Meld je dan aan als vrijwilliger (maatje) bij Voor Elkaar Zwolle. Dat kan via: www.welkominzwolle.nl

Dit artikel verscheen in ons magazine Gaandeweg
Tekst: Elly Volkerink, Stichting Voor Elkaar Zwolle
Foto: Stichting Voor Elkaar

Meer nieuws

Magazine

Talitha Nawijn: “Zingen is ook uiten wat in je hart leeft”

Zwolle staat bekend als een van de steden met de meeste koren. Volgens de Zwolse Zangraad zijn er maar liefst 70 koren, waarbij 55 aangesloten bij de Zwolse Zangraad. Samen zijn dat zo’n 1600 zangers (bron: zwolsezangraad.nl). Talitha Nawijn is dirigent van één van deze koren: gospelkoor Grace en Glory. Daarnaast is ze zangeres en…

Nieuws

Excursie Amsterdam op 29 mei: Portugese Joden

De Zwolse commissie Kerk en Israël organiseert op woensdag 29 mei een excursie, waarbij aandacht is voor de Portugese Joden in Nederland. Om 9.15 uur is het vertrek: met de bus naar Amsterdam, waar om ongeveer 10.30 uur koffie of thee wordt gedronken in het museumcafé van het Joods Cultureel Kwartier. Daarna is er een…

Nieuws

Een avond over Dirk van Herxen op 21 mei met Mink de Vries

Wanneer je van Zwolle naar Deventer rijdt kom je langs Windesheim en Herxen. Kleine dorpen waar je zomaar voorbij rijdt, terwijl de namen van deze dorpen ooit kloosterlingen uit heel Europa naar onze regio lokten. Zowel de plaats Windesheim, als Dirk van Herxen (1381–1457) uit Herxen, hebben een grote rol gespeeld binnen de Moderne Devotie…