Blog: Schaakmat

In deze turbulente tijd schrijven de predikanten van de Adventskerk en Oosterkerk om beurten een blog, iedere woensdag. Ter bemoediging, inspiratie, voor saamhorigheid. Vandaag schrijft ds. Hans Tissink over hoe hij al netflixend stuit op de serie ‘The Queen’s Gambit’, waarin de jonge Beth zich ontpopt tot heus schaakgenie. Hij vraagt zich af: “Is ons leven nu niet net een schaakwedstrijd?”

Tijdens een pijnlijke ziekte verging mij helaas ook nog eens alle lust om een boek te lezen. Ik gaf me daarom maar over aan het kijken van films. Zo stuitte ik op Netflixserie ‘The Queen’s Gambit’, die me mateloos fascineerde. Deze miniserie gaat over Beth Harmon. Zij leert als jong weeskind op het internaat schaken van de conciërge. Beth ontwikkelt zich tot een geniale schaakspeler. Zij wint het ene kampioenschap na het andere. En dat in een mannenwereld in de jaren zestig. De filmserie bevat het nodige aan dramatiek en tragiek, maar laat ik niet te veel verklappen. Kijk zelf maar.
The Queen’s Gambit deed me automatisch terugdenken aan mijn eigen schaakperiode als tiener. Elke donderdagavond schaakte ik tegen een jonge of oudere tegenstander in een kerkzaal die stijf stond van de sigarettenrook. Ik heb in die tijd trouwens nog mijn pionnen-, toren- en koningsdiploma gehaald, maar dit terzijde. Het schaken leerde me geduld, aandacht en logisch denken. Ik bracht vele jaren later mijn oudste zoon de geheimen van het schaakspel bij. Gestimuleerd door de Netflixserie speelden we beiden afgelopen weekend weer diverse partijen. Heerlijk, vooral ook als je wint…De film blijkt trouwens wereldwijd een ware revival van de schaaksport in gang te zetten.
Al mijmerend schoot me ineens de volgende gelijkenis van het schaakspel te binnen. Is het leven zelf niet te vergelijken met een soort schaakwedstrijd? We spelen met zwart tegen aanvallende machten en krachten om ons heen. Corona lijkt ons soms schaakmat te zetten. De strijd tegen het virus gaat onophoudelijk door. Soms sneuvelen er pionnen. Soms wordt er geofferd in de hoop op spelvoordeel (gambiet) in de ontwikkeling van een vaccin. Soms vinden er gekke paardensprongen plaats. Soms lijkt de situatie op een patstelling. We bekijken de spannende situatie vanuit onze ivoren torens in quarantaine. De lopers staan voor ontwikkelaars van een vaccin. En de Queen en King? Zijn zij niet de bruid en bruidegom, die we in het Bijbelse Hooglied tegenkomen? De Dame, die staat ten diepste voor onszelf, kerk en wereld. En de koning is symbool voor Jezus Christus. Met Kerst zullen we weer horen over de geboorte van het Koningskind, bevrijder en brenger van ultiem licht en vrede.
Laten we deze Adventstijd hopen en bidden dat we als geliefden van deze koning de tegenpartij met zijn ziektepandemie schaakmat zullen zetten. Hoe eerder hoe beter.
Benieuwd naar de andere blogs? Lees ze hier.
Meer nieuws

Reis mee naar Taizé! Een bijzondere week in jongerenklooster in Frankrijk
Heb jij nog geen zomervakantie plannen? En heb je zin in een betekenisvolle zomer met nieuwe ervaringen en interessante ontmoetingen? Kom dan met ons mee naar Taizé! Taizé is een unieke kloostergemeenschap waar elk jaar tienduizenden jongeren naar toe gaan om nieuwe inspiratie te krijgen en internationale contacten te leggen. Je bent een week lang…

Verhalen over oorlog, vrede en verbinding op 29 april
Onder de titel ‘Kom vanavond met verhalen over oorlog, vrede en verbinding’ vindt op dinsdag 29 april om 20.00 uur in de Oosterkerk te Zwolle een bijzondere avond plaats in het kader van 80 jaar bevrijding. De Oosterkerk bevindt zich aan de Bagijnesingel bij de Turfmarkt met de hoofdingang aan het Koewegje. Iedereen is van…

Collecte 13 april voor slachtoffers aardbeving Myanmar
De Diaconie wil de collecte (dit is de eerste collecte) van zondag 13 april bestemmen voor de hulp aan de slachtoffers van de aardbevingsramp in Myanmar. Een zware aardbeving heeft het land Myanmar diep en zwaar getroffen. De schade is enorm en de angst groeit: hulpverleners vrezen honderden doden en nog meer gewonden. Huizen, scholen…