Nieuws

Medewerkers kerkelijk bureau: “Het is afwisselend werk en mooi om te doen”

Plaatsingsdatum: 12 november 2021

Carla van Beesten, Wilko Smit en Dicky Strijbos runnen met z’n drieën het kerkelijk bureau van de Protestantse Gemeente Zwolle (PGZ). Het bureau staat in Assendorp en is gekoppeld aan de Jeruzalemkerk. Wilko en Carla zitten al klaar als de interviewer binnenwandelt terwijl op dat moment Dicky snel komt aanfietsen. Carla: “Het is nu theetijd voor ons, wil je ook thee?”. Op dat moment waait Dicky binnen, doet haar jas uit en schuift aan. Het gesprek voor Gaandeweg kan beginnen.

In de kleine kantoorruimte staan vier bureaus met daarop toetsenborden en monitors. Aan deze bureaus gaan we zitten voor het interview. Op een deur hangt een grote poster van Actie Kerkbalans. Kleine schilderingen van Zwolse kerkgebouwen hangen in lijstjes aan de muur. In een nabijgelegen kamer werkt diaconaal consulent Wim van Ree, die na afloop van het interview zijn gezicht nog even laat zien.

“We hoeven niet zo nodig in de belangstelling te staan,” was de eerste reactie van Dicky op het interviewverzoek, ook namens haar collega’s. “We doen hier gewoon ons werk ter ondersteuning van het College van Kerkrentmeesters.” Maar voor het argument dat veel kerkleden graag iets meer willen weten over wat er allemaal gebeurt op het kerkelijk bureau en ook wie die trouwe werkers achter de schermen zijn, zijn ze wel gevoelig en ging uiteindelijk de deur open.

“We doen hier gewoon ons werk ter ondersteuning van het College van Kerkrentmeesters.”

Dicky vertelt dat de ledenadministratie belangrijk is. “Mensen die verhuizen krijgen allemaal een brief. En gebeurtenissen als geboorte, doop, huwelijk en overlijden betekenen dat we een aanpassing in de administratie moeten doen.” Ook het vier keer per jaar verschijnen van kerkblad Gaandeweg levert werk op. “We komen met een bijgewerkt adressenbestand en jaarlijks gaat er een acceptgiro naar de abonnees.” Ook wordt continu het kerkdienstenrooster bijgehouden, zowel voor Gaandeweg als voor de website. “Gastpredikanten worden door ons uitbetaald en facturen worden ingeboekt. En alles rond beheer en onderhoud van de kerkgebouwen wordt door ons administratief afgehandeld.”

Dicky, Carla en Wilko vormen het administratieve hart van de Protestantse Gemeente Zwolle. (Foto: Hans van Eerbeek)

Carla vertelt dat maandag de dag is waarop de collectegelden vanuit de verschillende wijkkerken binnenkomen. “Het geld moet allemaal worden geteld. Gelukkig hebben we daarbij ook een vrijwilliger die ons helpt.” Daarnaast is er de verkoop van de plastic munten die gebruikt worden voor de collectes en die mensen onder meer op het kerkelijk bureau kunnen kopen en zodoende als aftrekbare gift bij de Belastingdienst kunnen opvoeren.

En dan is er de Actie Kerkbalans en het klaarmaken van de vele enveloppen. Carla, Dicky en Wilko geven aan dat ze heel blij zijn dat inmiddels tweeduizend kerkleden voor dit doel digitaal te bereiken zijn omdat zij hun e-mailadres hebben doorgegeven. “Dat scheelt enorm veel tijd en geld. Wil je nog een extra oproep doen, zodat we ook van andere kerkleden hun e-mailadressen binnen krijgen?”

Digitaal meedoen aan Actie Kerkbalans? Mail naar administratie@pknzwolle.nl

Terwijl Carla en Dicky vertrouwde gezichten zijn voor veel mensen die weleens op het kerkelijk bureau komen, is Wilko minder bekend. Hij woont in Coevorden en is sinds 1 september jl. werkzaam voor de kerk van Zwolle. “Vier dagen per week neem ik de trein heen en terug. Best een rit maar het is een rechtstreekse verbinding gelukkig.”

Jarenlang deed de inmiddels 58-jarige Wilko als vrijwilliger de complete financiële en ledenadministratie van de Hervormde Gemeente Coevorden. “En toen zag ik de vacature voor deze functie voorbij komen en dacht ik: dat is écht wat voor mij.” Met zijn MEAO-achtergrond was hij lange tijd professioneel werkzaam op het gebied van inkoop, planning en personeelszaken. “Ik ben vooral iemand van de cijfers en daarmee op deze plek een goede aanvulling op Carla en Dicky.”

Wilko is getrouwd met Siny en samen hebben ze een zoon van 24 die inmiddels op eigen benen staat. Wilko volgde ruim twintig jaar geleden een Alphacursus wat zijn betrokkenheid bij de kerk in een stroomversnelling heeft gebracht. Eerst door de Alphacursus ook zelf te geven en later in het jeugdwerk, naast het administratieve werk voor de kerk in Coevorden. Zijn betaalde werk in Zwolle ziet hij als een mooie nieuwe uitdaging. “Ik heb er zin in en ik ben dankbaar dat dit werk op mijn weg is gekomen.”

Carla is zestig jaar en werkt sinds zes jaar op het kerkelijk bureau. Ze woont met haar man op een boerderij in Herfte en was van 1995 tot 2015 samen met hem koster-beheerder van de inmiddels gesloten Emmaüskerk in Berkum en horen nu bij de Sionskerk. Ze hebben drie volwassen kinderen en inmiddels zes kleinkinderen. “Ik ben vroeger opgeleid als radiodiagnostisch laborant en dat leerde me om precies en nauwkeurig te werken. Juist dat komt op een kerkelijk bureau ook goed van pas.”

Dicky is met haar 55 jaar de jongste collega. Met haar man woont ze in Zwolle-Zuid en ze hebben drie jongvolwassen kinderen. Ook zij werkt inmiddels zo’n zes jaar op het bureau en zorgt onder meer voor nauwkeurige werkbeschrijvingen en protocollen. “Dat leidt ertoe dat je het werk efficiënt kunt doen en dat je minder kwetsbaar bent in onvoorziene omstandigheden.” Ze werkt met plezier en zegt: “Je verkoopt hier muntjes, maar je bent ook met de uitvoering van beleid bezig. Het werk is daardoor heel afwisselend. Het is mooi om dit werk samen met de collega’s te mogen doen.”

Tekst: Theo Brand
Dit artikel verscheen in ons magazine Gaandeweg.

Delen:
Terug naar nieuwsoverzicht