Nieuws

Expositie Bonhoeffer: “Nog altijd actueel”

Plaatsingsdatum: 19 november 2020

In de Open Kring aan de Hofstedestraat is vanaf 20 november de reizende expositie ‘Bonhoeffer75’ te zien, over de Duitse theoloog en verzetsstrijder Dietrich Bonhoeffer. Hoewel hij 75 jaar geleden overleed, inspireert Bonhoeffer nog steeds gelovigen over de hele wereld. 

Op 39-jarige leeftijd werd Bonhoeffer terechtgesteld in kamp Flossenbürg. De jaren ervoor zat hij in de gevangenis vanwege een aanslag op Hitler waar hij bij betrokken was. De gedichten en gebedsteksten die hij daar schreef, vormen de inspiratie van de kunstwerken door Jetje Hoogenkamp, die in de expositie te zien zijn. Ook gemeenteleden van de Open Kring werpen in diverse werken hun blik op de theoloog.

Moreel kompas
“De woorden die Bonhoeffer heeft nagelaten, hebben tot op de dag van vandaag nog betekenis,” zegt Cor Baljeu, predikant van de Open Kring, in een interview in De Peperbus. “Hij doordacht het geloof en bracht het ook in praktijk.” Vooral het laatste spreekt Baljeu erg aan. “Tijdens zijn verblijf in New York zag Bonhoeffer hoe moeilijk de zwarte bevolking het had, en hij zag wat geloof daar in de praktijk kon betekenen. De gedichten en gebedsteksten geschreven door hem hebben betrekking op toen, maar zijn nog ongelooflijk actueel. Je kunt ze op maatschappelijke ontwikkelingen betrekken die ik zorgelijk vind, zoals het groeiende populisme, en dat sommigen mensen wetenschap ook maar een mening vinden. Bonhoeffer reflecteert op de wereld en geeft een moreel kompas. Hij heeft ook oog voor samen, en solidariteit.”

Van harte welkom
De expositie is te bewonderen op:
vrijdag 20 november 10.00 – 12.00 uur
maandag 23 november 10.00 – 12.00 uur
woensdag 25 november 19.00 – 21.00 uur
vrijdag 27 november  10.00 – 12.00 uur
maandag 30 november  10.00 – 12.00 uur

Tijdens uw bezoek hoort u Songs inspired by Bonhoeffer’s Prison Poems van de Zeeuwse groep Sunshine Cleaners. Twee vrijwilligers heten u welkom en zorgen voor verantwoord bezoek. Vergeet u uw mondkapje niet? U bent welkom aan de Hofstedestraat 1.

Lees hier het volledige interview met dominee Cor Baljeu in De Peperbus.

Delen:
Terug naar nieuwsoverzicht